• Acasă
  • /
  • Comunitate
  • /
  • SFIDARE: Partidele maghiare cer autonomie pentru maghiari in Romania, extremistii din Ungaria acopera stema Romaniei cu steagul „Tinutului Secuiesc”

SFIDARE: Partidele maghiare cer autonomie pentru maghiari in Romania, extremistii din Ungaria acopera stema Romaniei cu steagul „Tinutului Secuiesc”

Publicat: 15 ianuarie, 2018 10:26
Actualizat: 23 martie, 2022 05:08

SCANDAL. Extremisti unguri de la „Miscarea celor 64 de comitate” au acoperit cu un steag al asa-zisului Tinut Secuiesc stema de pe cladirea in care functioneaza Ambasada Romaniei la Budapesta. Gestul este un raspuns la declaratiile premierului Romaniei, Mihai Tudose, referitoare la obiectivele autonomiste expuse de politicienii maghiari la inceptutul anului. „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat Mihai Tudose. 

Pe site-ul UDMR a fost publicata in 8 ianuarie 2018 o rezoluție comună a organizațiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declarația de la Cluj-Napoca.

Organizatiile politice maghiare vor autonomie

„Noi, reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar și ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanți responsabili și legitimi ai comunității maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru armonizarea conceptelor de autonomie:

Maghiarii din Transilvania trăiesc în situații interetnice diferite, au posibilități, proiecte și viziuni diferite și, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din Ținutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară și autonomie culturală pentru toți maghiarii din România.

Autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc 

Considerăm că  autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc trebuie să se concretizeze  ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competențe legislative și executive regionale în domeniul educației, culturii, informării, economiei, dar și domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică. În ceea ce privește statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administrația Ținutului Secuiesc poate fi eficientă și va servi interesele cetățenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuiești, ținându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci. Instituțiile autonomiei vor fi create cu respectarea valorilor fundamentale și a regulilor democratice.

Statut special administrativ

Crearea statutului special administrativ, bilingv al regiunii Partium, unde trăiește mai mult de o treime a comunității maghiare din Transilvania, reprezintă obiectivul nostru comun.

Autonomia culturală

Autonomia culturală înseamnă autoadministrare pentru toți maghiarii din România în domeniul educației, informării publice precum și în domeniile esențiale de păstrare și perpetuare a identității naționale și  a culturii. Autonomia culturală este un drept fundamental al comunității. Recunoașterea ei prin lege și crearea unui sistem instituțional este singura soluție viabilă pe termen lung pentru a asigura comunităților maghiare care trăiesc în minoritate numerică în diferitele regiuni ale Transilvaniei, uneori în comunități dispersate, păstrarea identității naționale și prosperitatea pe pământul natal.

Depunem eforturi ca, în baza valorilor fundamentale și a obiectivelor formulate de comun acord, în interesul creării cadrului legislativ necesar realizării diferitelor forme de autonomie,  să fie înaintate și adoptate în Parlament propuneri de acte normative care se bucură de cel mai amplu sprijin politic și social posibil.

Avem convingerea că un consens politic creat în interesul viitorului maghiarilor din Transilvania și în vederea obținerii formelor de autonomie comunitară va contribui semnificativ la prosperitatea pe pământul natal a comunității maghiare”, arata rezolutia adoptata de Uniunea Democrata Maghiara din România, Partidul Civic Maghiar și  Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

Reactia lui Mihai Tudose: „Refuz orice dialog legat de autonomie”

Premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook ca nu va intra in dialog pe tema autonomiei vizate de politicienii maghiari. 

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român”, scrie premierul Mihai Tudose.

Premierul spune ca avansarea unei astfel de discutii reprezintă „o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”.

”Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Protestul lui Tokes 

Președintele CNMT, europarlamentarul Tokes Laszlo s-a aratat foarte deranjat de reactia lui Mihai Tudose: „După acest moment (al rezolutiei partidelor maghiare – n.red.) a venit ca un duș rece nechibzuita declarația dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care de la autonomie a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc.

(…) protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a șefului guvernului român, poziție care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul național al secuilor ca pe o „pânză roșie (însângerată)”, ațițând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspirațiilor lor de autodeterminare, juste și legale.

Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situația.

Salutând declarația de protest al UDMR, îi solicit președintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”, a afirmat Tokes Laszlo.

Gest provocator la Budapesta

Marius Pașcan, deputat al Partidului Mișcarea Populară Mureș, a informat ca extremistii unguri de la ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria au comis un gest de sfidare si provocare la adresa Romaniei.

„In noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc.

Nădăjduiesc ca autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris Marius Pascan.

Reactia MAE

„Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”.

ULTIMELE ȘTIRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
DIN ACEEAȘI CATEGORIE
12 martie, 2024
Curs gratuit despre sursele regenerabile de energie, la UTCN
9 martie, 2024
România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană
4 martie, 2024
Caravana Reciclării Creative la Cluj
4 martie, 2024
Proiectul CARPO pentru un comportament alimentar sănătos, inițiat de UBB Med cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității
4 martie, 2024
Viorel Băltărețu, aruncat oficial de USR în lupta cu Emil Boc pentru primărie

Doriți să vă aprofundați cunoștințele despre sursele de energie regenerabilă? Aveți acum ocazia să participați, ...

Curs gratuit despre sursele regenerabile de energie, la UTCN

Amenzile pentru nerespectarea obligațiilor financiar-contabile de către companii au crescut considerabil, în unele cazuri chiar ...

Miruna Dragoman, PwC România: ”Ordonanța trenuleț” a adus majorări substanțiale ale amenzilor

CNIPMMR, confederație patronală reprezentativă la nivel național, având în componență 104 structuri patronale și 20 ...

OUG pentru aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS

România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a ...

România a câștigat acțiunea în dosarul Roșia Montană
RĂZBOI LA GRANIȚĂ. Cât de pregătit ar fi Clujul dacă sirenele ar semnala un atac aerian real? PLUS Cum se pregătește echipa Boc de alegeri

MF lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș: „Este în primul rând utilã ...

Ministerul de finanțe lanseazã varianta simplificatã a aplicației e-Factura

Sesiunile de înscrieri online pentru două linii de fonduri europene ale Agenției de Dezvoltare Regionale ...

DAN SICOBEAN: Ajutoarele pentru microîntreprinderi și granturile pentru digitalizarea IMM, amânate

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă cu toate deșeurile pe care le generăm? De la ...

Caravana Reciclării Creative la Cluj
Success message!
Warning message!
Error message!