Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Premiera la Opera Romana: ELIXIRUL DRAGOSTEI, de Gaetano Donizetti

Stiri din Cluj 8 Februarie, 13:07
Spune-ti parerea

În luna iubirii, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca vă invită la premiera excepțională ”ELIXIRUL DRAGOSTEI” de Gaetano Donizetti, pusă în scenă sâmbătă, 10 februarie 2018, ora 18:30.

Opera Romana din ClujCapodopera belcantoului italian ni se va revela într-o montare excepțională realizată în parteneriat cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen, ce aduce pe scena clujeană prestigioasa distribuție internațională a soliștilor Luiza Fatyol (Adina), Ștefan Pop (Nemorino), Bogdan Baciu (Belcore) și Zoltan Nagy (Dulcamara), alături de solista teatrului liric clujean Oana Trîmbițaș  (Gianetta), acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Povestea plină de culoare și romantism, umor și un lirism încântător, va fura inimile publicului sub bagheta reputatului dirijor David Crescenzi – totodată Director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca- și în regia inspirată a lui Matteo Mazzoni, care vor conferi un lirism italian autentic și plin de însemnătate uneia dintre cele mai așteptate premiere ale anului.

Premiera de sâmbătă, 10 februarie 2018, anunță așadar un regal operistic, atât datorită capodoperei pusă în scenă, cât și alesei sale distribuții.  Interpreta eroinei Adina, soprana Luiza Fatyol este originală din Satu Mare și una dintre cele mai valoroase soliste ale tinerei generații. Artista cu distinse calități vocale este solistă a Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, cu o bogată experiență și un repertoriu admirabil, a cărei formare a început la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, fiind apoi cristalizată prin câștigarea Concursului Hariclea Darclée precum și a altor competiții naționale și internaționale, prin cursurile de măiestrie alături personalități din lumea operei și numeroase proiecte lirice de rezonanță care i-au purtat pașii pe scene din Italia, Franța, Olanda, Elveția și Germania și i-au transformat numele într-un reper internațional.

Interpretul eroului îndrăgostit, tenorul  Ștefan Pop, este un  artist de excepție aclamat pe cele mai mari scene ale lumii, colaborator apropiat al maestrului Placido Domingo, câștigător al Concursului Internațional Operalia 2010 și solist colaborator al celor mai importante opere din Europa. La rândul său absolvent al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, tenorul și-a făcut debutul pe scena națională la Opera din Timișoara, la doar 21 de ani, chiar în rolul Nemorino, unul dintre cele mai apropiate ​de sufletul solistului și personaj căruia i-a insuflat viață și la Royal Opera House, Opéra de Monte-Carlo, Staatsoper Hamburg, Teatro Verdi Trieste, Opéra de Lausanne, ș.a.  Debutul său internațional a avut loc în anul 2009 la Teatro dell’Opera di Roma, unde l-a interpretat pe Alfredo, într-o montare celebră a operei ”La Traviata”, semnată de Franco Zeffirelli.  I-au urmat numeroase noi invitații pe cele mai importante scene ale lumii, unde a cântat cu unii dintre cei mai importanți cântăreți de opera ai lumii, precum: Angela Gheorghiu, Patrizia Ciofi, Mariella Devia, Edita Grubenová, Elena Moșuc, Krassimira Stoyanova, Tatiana Lisnic, Placido Domingo, Leo Nucci, José Cura, Thomas Hampson, Erwin Schrott – și dirijorii  Evelino Pidò, Andrea Battistoni, Daniele Gatti, Simone Young, Fabio Luisi, Antonio Pappano, Paolo Longo, Alain Altinoglu, Pablo Heras-Casado, ș.a.   La zece ani de la debutul său pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Ștefan Pop revine în orașul de suflet într-un spectacol pe care îl promite strălucitor.

La rândul său un apreciat artist internațional, baritonul Bogdan Baciu este solist la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf. Dedicat carierei lirice din anul 2010, odată cu câștigarea Concursului Internaţional Hariclea Darclee, artistul a debutat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în același an, in rolul Papageno din opera ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart, urmat de debuturile în rolurile Silvio din opera ”I Pagliacci” de R. Leoncavallo, Marcello din opera ”La Boheme” de G.Puccini, Malatesta din opera ”Don Pasquale” de G.Donizetti sau Masetto din opera ”Don Giovanni” de W.A.Mozart. Între anii 2009 – 2011 a colaborat cu majoritatea instituțiilor de cultură din țară, abordând si repertoriul vocal-simfonic, a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale, continuându-și ascensiunea artistică prin colaborări notabile cu Opera din Stuttgart, Opera de Stat din Dresda, Opera din Frankfurt, șa. Rolul Belcore pe care baritonul îl va interpreta în premiera clujeană ”Elixirul dragostei” este unul îndelung dorit de acesta în propriul repertoriu și debutat Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg din Germania, iar interpretarea sa pe scena de acasă capătă valențe cu atât mai speciale.

Un fin interpret liric și actor, bas-baritonul Zoltan Nagy este la ora actuală unul dintre cei mai versatili soliști de operă, o prezență constantă pe scenele celor mai importante teatre de operă, atestată de critica avizată pentru calitățile deosebite în ceea ce privește rolurile dramatice, dar și cele comice interpretate. La doar un deceniu după ce și-a început cariera artistică în calitate de cel mai tânăr solist al Wiener Staatsoper, Zoltan Nagy colaborează în prezent cu dirijori, interpreți și regizori de prim rang în domeniul artei lirice.  A urmat cursurile Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa prof. univ. dr. Gheorghe Roșu, iar după absolvire a beneficiat de o bursă de studii la prestigioasa Universität Mozarteum din Salzburg,  urmată de o carieră impresionantă pe cele mai apreciate scene ale lumii, unde a interpretat un vast repertoriu de roluri precum: Escamillo (Carmen, G. Bizet), Figaro (Le nozze di Figaro, W. A. Mozart), Guglielmo (Cosí fan tutte, W. A. Mozart), Schaunard (La bohème, G. Puccini), Harašta (The Cunning Little Vixen, L. Janáček) sau Léandre (L’amour des trois oranges, S. Prokofiev). A debutat recent în rolurile Dulcamara (L’elisir d’amore, G. Donizetti), Dr. Falke (Die Fledermaus, J. Strauss II), Don Giovanni (Don Giovanni, W. A. Mozart), Contele Almaviva (Le nozze di Figaro, W. A. Mozart), Schmied (Peer Gynt, Werner Egk) ș.a.

Emblematicii soliști români, invitați speciali ai premierei ”Elixirul dragostei”, au lucrat înde-aproape la punerea în scenă a premierei alături de regizorul italian Matteo Mazzoni, artist pasionat de arta cinematografică, fotografie și artele vizuale, care și-a găsit menirea în activitatea regizorală în anul 1999. Din anul 2005 face parte din corpul regizoral al Fondazione Pergolesi Spontini, iar din anul 2009 a celui de la Teatro di San Carlo, Napoli. Prima sa întâlnire în calitate de regizor cu opera ”L’elisir d’amore” a avut loc în anul 2008, atunci când semnează prima sa regie destinată acestui spectacol,  în cadrul Festival Internacional de Benicàssim din Spania. Au urmat în portofoliul regizorului alte proiecte de mare succes realizate în colaborare cu Teatrul Național din Sarajevo (”Gianni Schicchi” de G. Puccini, 2010) și Teatro La Nuova Fenice din Osimo – unde a montat spectacolele ”Die Zauberflöte” de W. A. Mozart (2012), ”Hansel und Gretel” de E. Humperdinck (2013), ”Carmen” de G. Bizet (2014), ”Suor Angelica” de. G. Puccini (2015) și ”Mese mariano” de U. Giordano (2016). Tot la Osimo, Matteo Mazzoni a avut prilejul de a împărtăși din secretele și frumusețea artei scenice studenților Academiei D’Arte Lirica, în calitate de profesor universitare, începând cu anul 2013.

În România, regizorul Matteo Mazzoni a stabilit colaborări cu Opera Națională Română Iași – alături de care a realizat montarea operei ”Il barbiere di Siviglia” în 2012 – spectacol montat apoi și la Opera Națională București, Opera Brașov – unde a semnat regia spectacolului ”Tosca” (G. Puccini) și Teatrul Național  de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” din București, pentru punerea în scenă a operetei ”Die Fledermaus” (J. Strauss-fiul), reprezentată la Palatul Parlamentului.

Actualul său proiect, premiera ”Elixirul dragostei” montată pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, este unul captivant, bogat în culoarea locală a lucrării donitezziene, dorindu-și să atragă publicul în centrul acesteia și să îl facă partaș la poveste:

L’elisir d’amore redă un mic basm, amuzant și romantic – un fel de inițiere către viață și sentiment –, al cărei tânăr erou este prins, pentru întâia oară, între mrejile dragostei. Scopul meu este acela de a pune în lumină, mai mult decât condiția personajelor care iau parte la acțiunea operei, evoluția interioară a sufletului masculin, reconstruind etapele realizării dificilului obiectiv de a deveni bărbat. […] 

Ca și fundal al acestui univers de sentimente și pasiuni evoluând cu rapiditate vom găsi satul – primul ,,spectator” al poveștii, care se întinde până la public, până în mijlocul publicului, răsturnând perspectivele teatrului ,,serio”, utilizând alte limbaje de expresie, situate între cele ale spectacolelor de estradă și al Commedia dell’arte, între nuanțele Suprarealismului și ale Neorealismului.

Matteo Mazzoni         

Prezentată în premieră absolută la 12 mai 1832, opera comică L’elisir d’amore a consfințit statutul compozitorului belcantist Gaetano Donizetti la Milano, unde acesta se bucurase, cu doar un an mai devreme, de succesul apariției operei ”Anna Bolena”. Pe baza unuia dintre cele mai reușite librete ale lui Felice Romani, Donizetti a elaborat lucrarea cu rapiditate – în timpul record a două săptămâni, oferind publicului la momentul primei montării milaneze o capodoperă hazlie și dramatică în același timp, deopotrivă naivă și profundă. Este începutul secolului 19 într-un ținut primitor al Italiei rurale, unde locuitorii găseau amuzament în popasurile călătorilor și în special a negustorilor ambulanți. Donizetti creează în acest context o operă subtilă, a cărei comic se datorează atât atitudinii naive a îndrăgostitului Nemorino – care crede cu tărie că ,,elixirul” comercializat de șarlatanul Dulcamara, negustorul proaspăt sosit în sat care vinde defapt un ,,simplu” și bun vin de Bordeaux, îi va aduce dragostea capricioasei dar și adoratei sale Adina – cât și naturii hazlii, caricaturizate a personajelor, a căror esență se află în genul operei buffa.  Nu lipsește, însă, profunzimea operei, resimțită în profunzimea sentimentelor lui Nemorino, care își demonstrează dragostea pură, fiind dispus să-și sacrifice propria libertate înrolându-se în armată, pentru a face rost de banii necesari unei a doua doze de elixir, în speranța cuceririi Adinei. La rândul său, aceasta e sensibilizată de gest și impresionată de iubirea autentică a lui Nemorino, își anulează căsătoria cu țanțoșul și declarativul sergent Belcore – pretendentul ei ideal și matur, rivalul lui Nemorino. Cu toate că, aparent, fericitul deznodământ se datorează poțiunii miraculoase (cel puțin în viziunea lui Nemorino), acesta constituie de fapt un rezultat al maturizării pe care cei doi protagoniști o experimentează, Nemorino alungându-și inhibițiile și conștientizând importanța exprimării deschise a sentimentelor sale, în timp ce Adina își dovedește sensibilitatea în raport cu gestul tânărului, achitându-i ieșirea din armată.

Pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, L’elisir d’amore a fost reprezentat pentru întâia oară la 22 mai 1964, în regia lui Anghel Ionescu Arbore, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Taban și purtând amprenta pictorului scenograf Valer Vasilescu. O nouă montare, respectând viziunea regizorală a lui Emil Strugaru și pe cea dirijorală a lui Tiberiu Popa a văzut lumina rampei în 1989, la data de 7 aprilie, fiind reprezentată ulterior, cu perioade de întreruperi, până în anul 2011 (29 aprilie).   Actuala versiune, născută în urma colaborării cu regizorul italian Matteo Mazzoni și cu Teatrul Csokonai Színház din Debrecen – care a furnizat decorul teatrului liric clujean – impresionează prin atenția conferită detaliilor și reliefării complexității mesajului artistic.

Următoarelor dou​ă​ reprezentații cor avea loc duminică, 11 februarie, și miercuri, 14 februarie 2018. Biletele celor trei reprezentații sunt disponibile la Agenția Teatrală și online, pe www.biletmaster.ro

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: opera romana , elixirul dragostei

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ce face primaria cluj pentru a incuraja achizita de taxiuri electrice - video
Primaria Cluj a anuntat in premiera la Via Cluj TV primele masuri menite a incuraja achizitia de taxiuri electrice in ...citeste tot
liderul sanitas cluj critica la via cluj tv amanarea lucrarilor de executie la spitalul regional de urgenta cluj
Via Cluj TV l-a invitat pe liderul Sanitas Cluj, Stefan Roman, sa explice cum este afectata Transilvania de decizia Guvernului ...citeste tot
hollywood de cluj: cum arata noul pol al cinematografiei din romania
Via Cluj TV a prezentat un reportaj video cu polul producției cinematografice din România, Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare
Riscuri pentru proprietarii de imobile din Cluj care au efectuat reparatii
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot
Doua noi puscarii in Romania
Hypermarketuri amendate de primarie

Ultima ora

Ce impact are Regulamentul cu privire la Protectia Datelor cu Caracter Personal - VIDEO
Ce face Primaria Cluj pentru a incuraja achizita de taxiuri electrice - VIDEO
Liderul Sanitas Cluj critica la VIA CLUJ TV amanarea lucrarilor de executie la Spitalul Regional de Urgenta Cluj
Efecte negative ale cresterii diferentiate a salariului minim - O analiza in emisiunea Busines cafe de la Via Cluj TV
Hollywood de Cluj: Cum arata noul pol al cinematografiei din Romania
Demonstrație de sport unificat cu 100 de persoane cu dizabilități intelectuale, la Cluj
O nouă creștere a salariilor pune în alertă companiile germane
SOC LA CLUJ! 12-14 ani, vârsta celor mai tineri dependenti de droguri
Studiu de prefezabilitate pentru METROUL lui Boc - VEZI emisiunea de la Via Cluj TV
Start up Nation si POR 2.2. - bani pentru business VIDEO

Mihai Talpoș este un antreprenor cu un profil eminamente pluri-disciplinar, atât ca background educațional (absolvent de studii economice, psihologice și ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

La patru ani după ce a rămas orfan de mamă, pianistul în vârstă de 15 ani Fabiani Prcsina își uimește ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook