Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

141 de restaurante și localuri POP din 6 orașe intră în ghidul international Gault&Millau România 2018

National - Extern 25 Aprilie 2018, 10:38
Spune-ti parerea

90 de restaurante și 51 de localuri POP din București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu sunt selectate în prima ediție a ghidului Gault&Millau România. Ghidul va fi lansat oficial în cadrul unei gale pe 14 mai, când se vor anunța premiile Gault&Millau România precum și clasamentul oficial al restaurantelor pentru 2018.

Piata Unirii in Clujul vechi"Misiunea noastră principală este să susținem cultura gastronomică în ansamblul ei, de la bucătari și restaurante la producători și ingrediente locale. Gault&Millau a început acum 50 de ani prin promovarea noii bucătării franceze și a reprezentanților acesteia, cel mai cunoscut fiind Paul Bocuse. Intrarea noastră în România a coincis cu o mișcare similară, din care suntem bucuroși că facem parte și pe care o vom sprijini atât în România cât și în afara ei.”, spune Raluca Hrițcu, co-CEO Gault&Millau România.

„Lansarea în mai a primei ediții locale a ghidului Gault&Millau va reprezenta o premiera multiplă. Pentru prima dată s-a realizat o evaluare a restaurantelor din România la standarde internaționale, urmând aceleași principii și același sistem care se aplică în toată rețeaua Gault&Millau, indiferent că este vorba despre Franța, Polonia, Australia, Canada sau Japonia. Restaurantele din România vor deveni astfel mai vizibile și mai conectate cu ce se întâmplă în prezent în lumea gastronomică. De asemenea, pentru prima dată bucatarii vor fi realmente în centrul atenției și nu doar cei deja cunoscuți publicului larg: recenziile din ghid includ numele chefilor, iar cele mai importante premii Gault&Millau le sunt de asemenea dedicate tot lor.” adaugă Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Sistemul de evaluare Gault&Millau

Procesul de selecție a restaurantelor și localurilor POP pentru Gault&Millau 2018 s-a desfășurat între noiembrie și jumătatea lunii aprilie și a implicat o echipă mixtă de 14 evaluatori romani și internaționali. 

Restaurante

Pentru prima dată în România, restaurantele incluse în ghidul Gault&Millau România vor primi puncte și bonete cu echivalare și recunoaștere internațională. Sistemul de notare este de la 0 la 20 și vor intra în ghid doar restaurantele care obțin minim 10 puncte în urma evaluării. 

Pe lângă puncte, restaurantele primesc și bonete, respectiv 1 bonetă pentru restaurantele cu note între 11 și 12.5, 2 bonete pentru restaurantele cu note între 13 și 14.5, 3 bonete pentru restaurantele cu note între 15 și 16.5, 4 bonete pentru restaurantele cu note între 17 și 18.5 și 5 bonete pentru restaurantele cu note între 19 și 19.5, acesta fiind de altfel și punctajul maxim care se poate obține. Restaurantele cu note între 10 și 11 nu primesc bonete.

Evaluarea restaurantelor se face pe baza mai multor criterii pentru a reflecta conceptul de experiență completă în care elementele centrale sunt viziunea și tehnica bucătarului-șef.

Ponderea cea mai mare (~70%) în evaluarea unui restaurant este cea legată strict de meniu, de ceea ce li se oferă clienților în farfurie, iar serviciul, atmosfera, designul, raportul calitate-preț etc. reprezintă diferența de ~30% din punctajul final.

În analizarea meniului de mâncare din restaurante, evaluatorii iau in calcul mai multe puncte de referință: viziunea bucătarului-șef, creativitatea meniului, sezonalitatea acestuia, tehnici care presupun un grad mediu sau ridicat de complexitate, calitatea ingredientelor, utilizarea ingredientelor locale.

Localurile POP 

Ghidul va include și localuri din categoria POP – care oferă o atmosferă mai relaxată sau/și mai accesibilă decât cea din restaurante. Meniul este în continuare important și evaluat, dar de cele mai multe ori nu reflectă o viziune personală a unui chef, iar experiența culinară este completată în cazul acestor localuri și de alte elemente care le fac relevante și populare - design, un meniu mai special de cocktailuri sau o listă semnificativă de vinuri.

Localurile POP sunt evaluate dar nu primesc puncte și nici bonete, fiind o categorie separată de cea de restaurante în ghid.

Evaluatorii Gault&Millau

Evaluatorii sunt persoane care cunosc foarte bine și sunt pasionate de domeniul gastronomic, au un stil de viață care le permite să călătorească și să viziteze des restaurante, atât din România, cât și din afara țării și prin urmare stăpânesc un sistem solid de referințe culinare care le permite să evalueze corect și complet o experiență culinară. Echipa locală de evaluatori este formată din cetățeni români dar și expați care trăiesc și lucrează în România. În vederea realizării ghidului din mai, evaluatorii din România au fost pregătiți și consiliați de experți Gault&Millau Franța. 

Evaluatorii Gault&Millau din România urmează un cod strict de etică, bazat pe aceleași principii oriunde este prezent ghidul în lume:

1. INTEGRITATEA: Scopul evaluatorilor este de a aprecia o experiență culinară de calitate, creativă, autentică și totală din perspectiva unui client obișnuit. De aceea evaluatorii analizează restaurantele într-un context de anonimitate totală: nu își declină niciodată identitatea de evaluator în timpul sau în afara procesului de evaluare, nu interacționează cu managementul restaurantului, plătesc nota de plată ca orice client, nu cer niciun fel de favoruri personale de la restaurante înainte, pe parcursul sau post-evaluare. Astfel, evaluările sunt realizate fără niciun fel de interferență cu restaurantele, care sunt analizate într-un context normal de funcționare.

2. INDEPENDENȚA: Independența este una dintre valorile principale pentru Gault&Millau, prin urmare evaluatorii nu sunt afiliați comercial niciunui jucător din sectorul culinar.

3. RESPONSABILITATEA: Evaluatorii au o perspectivă responsabilă asupra misiunii lor și o ințelegere aprofundată a mizei pe care o are evaluarea realizată pentru poziționarea acelui restaurant, pentru clienții și potențialii clienți. Această perspectivă vine atât din aplicarea unui sistem Gault&Millau de evaluare, unic, obiectiv și recunoscut internațional dar și din valorile care le ghidează propria experiența profesională. 

Despre Gault&Millau – Ghidul Galben

Gault&Millau este primul ghid internațional gastronomic care intră pe piața românească. 

Ghidul a fost publicat mai întâi în Franța acum 50 de ani de doi jurnaliști pasionați - Henri Gault și Christian Millau - și s-a făcut cunoscut prin susținerea reprezentanților noii bucătării franceze precum Paul Bocuse sau frații TroisGros. În timp, ghidul a cunoscut un success internațional, Gault&Millau fiind acum prezent în peste 30 de țări și 6 continente.

În România, Gault&Millau își propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calității, creativității și autenticității descoperite în restaurantele locale.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: restaurante cluj , gault&millau românia 2018

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

pwc top 100 companii
Valoarea de piață a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu 5%, în 2019, până ...citeste tot
grădina zoologică din viena, de neratat
Grădina zoologică Schönbrunn din Viena este un obectiv de neratat dacă ajungeți cu familia în capitala Austriei scrie Via Cluj ...citeste tot
freedom house românia anunță lansarea site-ului de dreptul concurenței www.competitionrules.eu
Freedom House România lansează website-ul www.competitionrules.eu, o platformă online cu informații complete și detaliate privind o ramură de drept interesantă, ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare

Ultima ora

OPERA Națională Română din Cluj: Concertul în aer liber de prezentare a Stagiunii 100
PwC Top 100 Companii
Primăria Cluj va cumpăra locuințe sociale
UBB, prima universitate din România din Top Shanghai 2019
Zilele Culturale Maghiare 2019: ce se intampla luni, marti si miercuri
De neratat: Smida Jazz Festival 2019, în inima Parcului Natural Apuseni
Grădina zoologică din Viena, de neratat
Freedom House România anunță lansarea site-ului de dreptul concurenței www.competitionrules.eu
Dezinsecție la Cluj
PROTESTE ÎN 10 AUGUST: Se cer condamnări pentru reprimarea violentă a mItingului DIASPOREI

Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook