Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

141 de restaurante și localuri POP din 6 orașe intră în ghidul international Gault&Millau România 2018

National - Extern 25 Aprilie 2018, 10:38
Spune-ti parerea

90 de restaurante și 51 de localuri POP din București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov și Sibiu sunt selectate în prima ediție a ghidului Gault&Millau România. Ghidul va fi lansat oficial în cadrul unei gale pe 14 mai, când se vor anunța premiile Gault&Millau România precum și clasamentul oficial al restaurantelor pentru 2018.

Piata Unirii in Clujul vechi"Misiunea noastră principală este să susținem cultura gastronomică în ansamblul ei, de la bucătari și restaurante la producători și ingrediente locale. Gault&Millau a început acum 50 de ani prin promovarea noii bucătării franceze și a reprezentanților acesteia, cel mai cunoscut fiind Paul Bocuse. Intrarea noastră în România a coincis cu o mișcare similară, din care suntem bucuroși că facem parte și pe care o vom sprijini atât în România cât și în afara ei.”, spune Raluca Hrițcu, co-CEO Gault&Millau România.

„Lansarea în mai a primei ediții locale a ghidului Gault&Millau va reprezenta o premiera multiplă. Pentru prima dată s-a realizat o evaluare a restaurantelor din România la standarde internaționale, urmând aceleași principii și același sistem care se aplică în toată rețeaua Gault&Millau, indiferent că este vorba despre Franța, Polonia, Australia, Canada sau Japonia. Restaurantele din România vor deveni astfel mai vizibile și mai conectate cu ce se întâmplă în prezent în lumea gastronomică. De asemenea, pentru prima dată bucatarii vor fi realmente în centrul atenției și nu doar cei deja cunoscuți publicului larg: recenziile din ghid includ numele chefilor, iar cele mai importante premii Gault&Millau le sunt de asemenea dedicate tot lor.” adaugă Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Sistemul de evaluare Gault&Millau

Procesul de selecție a restaurantelor și localurilor POP pentru Gault&Millau 2018 s-a desfășurat între noiembrie și jumătatea lunii aprilie și a implicat o echipă mixtă de 14 evaluatori romani și internaționali. 

Restaurante

Pentru prima dată în România, restaurantele incluse în ghidul Gault&Millau România vor primi puncte și bonete cu echivalare și recunoaștere internațională. Sistemul de notare este de la 0 la 20 și vor intra în ghid doar restaurantele care obțin minim 10 puncte în urma evaluării. 

Pe lângă puncte, restaurantele primesc și bonete, respectiv 1 bonetă pentru restaurantele cu note între 11 și 12.5, 2 bonete pentru restaurantele cu note între 13 și 14.5, 3 bonete pentru restaurantele cu note între 15 și 16.5, 4 bonete pentru restaurantele cu note între 17 și 18.5 și 5 bonete pentru restaurantele cu note între 19 și 19.5, acesta fiind de altfel și punctajul maxim care se poate obține. Restaurantele cu note între 10 și 11 nu primesc bonete.

Evaluarea restaurantelor se face pe baza mai multor criterii pentru a reflecta conceptul de experiență completă în care elementele centrale sunt viziunea și tehnica bucătarului-șef.

Ponderea cea mai mare (~70%) în evaluarea unui restaurant este cea legată strict de meniu, de ceea ce li se oferă clienților în farfurie, iar serviciul, atmosfera, designul, raportul calitate-preț etc. reprezintă diferența de ~30% din punctajul final.

În analizarea meniului de mâncare din restaurante, evaluatorii iau in calcul mai multe puncte de referință: viziunea bucătarului-șef, creativitatea meniului, sezonalitatea acestuia, tehnici care presupun un grad mediu sau ridicat de complexitate, calitatea ingredientelor, utilizarea ingredientelor locale.

Localurile POP 

Ghidul va include și localuri din categoria POP – care oferă o atmosferă mai relaxată sau/și mai accesibilă decât cea din restaurante. Meniul este în continuare important și evaluat, dar de cele mai multe ori nu reflectă o viziune personală a unui chef, iar experiența culinară este completată în cazul acestor localuri și de alte elemente care le fac relevante și populare - design, un meniu mai special de cocktailuri sau o listă semnificativă de vinuri.

Localurile POP sunt evaluate dar nu primesc puncte și nici bonete, fiind o categorie separată de cea de restaurante în ghid.

Evaluatorii Gault&Millau

Evaluatorii sunt persoane care cunosc foarte bine și sunt pasionate de domeniul gastronomic, au un stil de viață care le permite să călătorească și să viziteze des restaurante, atât din România, cât și din afara țării și prin urmare stăpânesc un sistem solid de referințe culinare care le permite să evalueze corect și complet o experiență culinară. Echipa locală de evaluatori este formată din cetățeni români dar și expați care trăiesc și lucrează în România. În vederea realizării ghidului din mai, evaluatorii din România au fost pregătiți și consiliați de experți Gault&Millau Franța. 

Evaluatorii Gault&Millau din România urmează un cod strict de etică, bazat pe aceleași principii oriunde este prezent ghidul în lume:

1. INTEGRITATEA: Scopul evaluatorilor este de a aprecia o experiență culinară de calitate, creativă, autentică și totală din perspectiva unui client obișnuit. De aceea evaluatorii analizează restaurantele într-un context de anonimitate totală: nu își declină niciodată identitatea de evaluator în timpul sau în afara procesului de evaluare, nu interacționează cu managementul restaurantului, plătesc nota de plată ca orice client, nu cer niciun fel de favoruri personale de la restaurante înainte, pe parcursul sau post-evaluare. Astfel, evaluările sunt realizate fără niciun fel de interferență cu restaurantele, care sunt analizate într-un context normal de funcționare.

2. INDEPENDENȚA: Independența este una dintre valorile principale pentru Gault&Millau, prin urmare evaluatorii nu sunt afiliați comercial niciunui jucător din sectorul culinar.

3. RESPONSABILITATEA: Evaluatorii au o perspectivă responsabilă asupra misiunii lor și o ințelegere aprofundată a mizei pe care o are evaluarea realizată pentru poziționarea acelui restaurant, pentru clienții și potențialii clienți. Această perspectivă vine atât din aplicarea unui sistem Gault&Millau de evaluare, unic, obiectiv și recunoscut internațional dar și din valorile care le ghidează propria experiența profesională. 

Despre Gault&Millau – Ghidul Galben

Gault&Millau este primul ghid internațional gastronomic care intră pe piața românească. 

Ghidul a fost publicat mai întâi în Franța acum 50 de ani de doi jurnaliști pasionați - Henri Gault și Christian Millau - și s-a făcut cunoscut prin susținerea reprezentanților noii bucătării franceze precum Paul Bocuse sau frații TroisGros. În timp, ghidul a cunoscut un success internațional, Gault&Millau fiind acum prezent în peste 30 de țări și 6 continente.

În România, Gault&Millau își propune explorarea bucatariei locale prin evaluarea calității, creativității și autenticității descoperite în restaurantele locale.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: restaurante cluj , gault&millau românia 2018

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

imagini tulburătoare de la ati: mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Majoritatea cazurilor prezente în UPU sunt medii și grave. Principala problemă identificată este aceea că pacienții ajung târziu la spital, ...citeste tot
premierul cîțu anunță relaxarea restricțiilor de paște
Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele vor avea program prelungit în vinerea premergătoare Paștelui, iar circulația de noapte va fi ...citeste tot
normele metodologice ale programelor imm invest, imm factor și imm leasing, aprobate de guvern
Guvernul României a aprobat miercuri Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, precum și Schema de ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu știm dacă această afirmație are la bază un audit intern pe resurse umane, care să releve eficiența fiecărui post în raport cu costurile, sau ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

RESTRICȚII ELIMINATE: Cluj-Napoca va avea din nou magazine deschise până la ora 21.00 de luni până joi
Grant capital de lucru – Alepanere SRL
IMAGINI TULBURĂTOARE de la ATI: Mulți pacienți ajung târziu la spital, deși aveau simptome sugestive
Premierul Cîțu anunță relaxarea restricțiilor de Paște
Normele metodologice ale Programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing, aprobate de Guvern
Cluj-Napoca, rată de infectare de peste 8 la mie
Obișnuiești să zbori de pe Aeroportul Cluj? AFLĂ de la directorul David Ciceo care sunt noile destinații
EXTINDERE: Clujenii de la Eco Garden Construct au deschis un garden center la Sibiu
Premierul Cîțu înființează un comitet interministerial care să ia măsuri de revenire la normalitate din 1 iunie
ENDAVA a achiziționat compania americană LEVVEL LLC

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook