Mariya Gabriel, comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat: „Ne străduim să atenuăm consecințele unei potențiale răspândiri pe scară mai largă a epidemiei de coronavirus în UE. Grație finanțării pentru cercetări de urgență prin intermediul programului Orizont 2020, vom ști mai multe despre această boală. Sunt mândră că, în urma progreselor înregistrate în ultimii ani, centrele noastre dotate cu supercalculatoare sunt pregătite să îi asiste pe cercetători în activitatea lor de dezvoltare a unui tratament și a unor vaccinuri noi. Vom fi în măsură să protejăm mai bine cetățenii și să abordăm mai eficient focarele actuale și viitoare.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță alimentară, a adăugat: „Avem nevoie de un răspuns multidimensional, la nivelul întregii administrații, la epidemia de coronavirus, iar cercetarea este o parte esențială a acestuia. Trebuie să știm mai multe despre virus, pentru a ne direcționa mai bine măsurile de prevenție și pentru a le asigura o mai bună îngrijire cetățenilor noștri — exact acesta este scopul finanțării cercetării de urgență din programul Orizont 2020”.
Se preconizează că finanțarea va sprijini 2 până la 4 proiecte de cercetare. Candidații trebuie să răspundă cererii până pe 12 februarie, iar acordurile de granturi ar trebui să fie semnate foarte rapid, pentru a permite demararea activităților de cercetare cât mai curând posibil. De asemenea, Comisia colaborează îndeaproape cu Organizația Mondială a Sănătății și cu alți actori internaționali pentru a asigura un răspuns eficient și coordonat la epidemia de coronavirus.