„După schimbarea stării de urgență în stare de alertă, încet, încet, aproape că ne întoarcem la ce a fost înainte, ca și cum infecția ar fi dispărut. Oamenii nu se mai tem, încep din nou să solicite consulturi la colegi specialiști, analize, alte investigații, cu toate că infecția există în continuare (…) asigurăm cu mare dificultate din surse proprii materialele sanitare cu care să protejăm acești pacienți și personalul medical al cabinetului”, a declarat la Via Cluj TV asistent universitar doctor la UMF Cluj și medic de familie Claudia-Felicia Pop.
Medicii de familie spun că au fost lăsați de izbeliște de Ministerul Sănătății în timpul stării de urgență și nu au primit materiale sanitare pentru a se proteja de infectarea cu noul coronavirus.
Situația a rămas neschimbată și după 15 mai, când a crescut numărul de pacienți pe fondul relaxării măsurilor anti-COVID 19. Doar protocoalele au rămas stricte și obligă personalul medical să schimbe masca și să dezinfecteze cabinetul după fiecare consult.
De unde, însă, bani, în condițiile în care veniturile din decontări ale cabinetelor au scăzut dramatic în ultimele două luni pentru că pacienții au fost obligați să rămână izolați? Pentru că nu i-a ajutat ministerul, medicii de familie s-au văzut nevoiți să solicite ajutor din zona privată. Ei au inițiat o campanie de donații și te rugăm să te implici pentru a-i ajuta, așa cum poți.
Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) a initiat o campanie de strangere de fonduri. Conturile in care pot fi facute donatii sunt deschise la Banca Transilvania:
LEI: RO95BTRLRONCRT0277370902
EURO: RO45BTRLEURCRT0277370902
Cei care doresc să faca donații constând în materiale sanitare, măști, viziere, dezinfectanți sau altele pot să le predea la sediul Asociației Medicilor de Familie Cluj, str. Clinicilor nr 7/8, persoane de contact dr Emiliana Costiug 0722829747 si dr Claudia Pop 0788791403.