Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări

Editorial 9 Iulie, 07:13 de RAUL CHIȘ
Spune-ti parerea

Cu 555 de infectări raportate în 24 de ore (7-8 iulie 2020), România este oaia neagră a Uniunii Europene. Capătă vagi nuanțe de zonă roșie. Țări cu o populație mult mai numeroasă, cum ar fi Italia sau Germania, reușesc să țină mult mai eficient sub control acest nou coronavirus. Aici nu vorbim doar de statistici, ci de consecințe.

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul rând, ordinul a fost înlocuit cu recomandarea. Precauția, cu o voioasă și estivală dezinhibare.

S-a creat un curent de opinie alimentat politic care pune la îndoială însăși existența coronavirusului, cu toate consecințele ce decurg de aici: respingerea oricărei precauții care ar putea împiedica răspândirea bolii, propagarea de informații false, respingerea regulilor sanitare etc.

Teoriile conspirației care s-au născut ca urmare a acestei false premise au fost rostogolite vârtos de diverși influenceri, rinoceri ai opoziției, găsindu-și repede foarte mulți adepți. 

Astfel, masca a devenit botniță, simbolul încălecării cetățeanului de către guvern, iar coronavirusul o născocire a lui Bill Gates văzut drept unul dintre actorii care vor să schimbe postpandemic ordinea mondială.

Sute de bolnavii de COVID 19 nu au mai putut fi ținuți în spitale deoarece Curtea Constituțională a României a găsit puncte slabe în legislația referitoare la carantinare și izolare. În urma acestei tărășenii, 30.000 de persoane au iesit din izolare, iar alte 1.300 au parasit centrele de carantina. Și amenzile aplicate în starea de urgență au putut fi anulate în instanță grație CCR. Și, mai grav, vidul legislativ a lăsat să iasă la suprafață un acut vid de conștiință. 

Masca a devenit un moft, iar adunările bot în bot, ritual de frondă față de organele legii lăsate fără instrumente de coerciție. Rezulatul are iz de ciumă. Peste 400 de infectați pe zi, 20 de morți în medie la 24 de ore. 

Prima consecință: românii care călătoresc în scopuri turistice (ex: Grecia) sau în interes de afaceri au de suferit. Stau mărturie umilințele la care sunt supuse familii cu copii mici, care așteaptă la cozi kilometrice și care sunt testate în masă la punctele de trecere a frontierei. Ultima țară care le impune românilor să stea în autoizolare pe teritoriul său dacă nu au un test negativ COVID 19 este Austria. Prima pierdere majoră este, prin urmare, limitarea libertății de mișcare. Sunt opt state europene care au introdus măsuri de restricţionare pentru români și e foarte posibil ca numărul să crească.

A doua consecință: autoritățile din România, care sunt extrem de bâlbâite, nefiind capabile să adopte o legislație intangibilă în fața CCR, ar putea reveni din cauza propriei incompetențe la noi restricții pentru a evita ca România să devină zona roșie a Europei. Ele nu au înțeles că acolo unde nu există simț civic și responsabilitate, nu e loc de recomandări, ci de obligații. Altfel, suntem cu toții în pericol.

A treia consecință: dacă numărul de cazuri va crește în același ritm, riscăm să aducem spitalele în pragul colapsului încă din lunile de vară, în care se anticipa că vom avea o ameliorare a îmbolnăvirilor; dacă acum batem recordurile europene, ce se va întâmpla în lunile septembrie-octombrie, când se presupune că vom avea un val doi? Devin sau nu credibile scenariile care spun că vom avea 1 000 de morți pe zi cum a avut și Italia în primăvară?

A patra consecință: dacă se va reveni la starea de urgență, un scenariu care nu mai pare suprarealist, vor exista consecințe economice și sociale greu de anticipat. Este foarte posibil ca firmele să nu mai suporte încă o suspendare a activității și să falimenteze în masă, iar șomerii tehnici să devină șomeri permanenți. 

A cincea consecință: suprimarea actului educațional în România. Lecțiile online au un efect îndoilenic, însă tot sunt mai bune decât nimic. Dar nu toți copiii au acasă un device și acces la internet. Mai ales în zona rurală. Cu acești copii ce facem? Dar cu copiii de creșă și grădiniță? Copiii lăsați în grija părinților, într-o vacanță permanentă, pot însemna perturbări grave la nivelul familiei. Cel puțin unul dintre părinți va trebui să sacrifice cel puțin temporar cariera profesională pentru a substitui rolul instituțiilor de învățământ. Nici nu știi ce e mai distructiv: frustarea și angoasele părintelui sau lipsurile materiale pricinuite de reducerea veniturilor.

A șasea consecință: sărăcia și chiar foamea. Dacă economia va încetini, vor urma concedieri și reduceri salariale. Anumite pături sociale ar putea recurge la mijloace extreme pentru a-și procura hrană. Va crește, așadar, gradul de insecuritate socială.

Dacă nu vom ști să ținem ciuma aceasta sub control, va fi greu să cerem Europei să fie solidară cu noi, pentru că e greu să fii solidar cu prostia. Da, pentru că motorul recordului nostru în materie de îmbolnăviri este prostia. Prostia celor care nu cred în coronavirus,  a celor care nu se protejează pe ei înșiși și pe ceilalți, prostia conspiraționiștilor, a celor incapabili să producă legi în acord cu Constituția, mai ales când în joc sunt drepturile fundamentale ale cetățenilor. Avem nevoie de legi ferme, dar corecte, care să fie respectate la sânge de toată lumea, de la vladică la opincă. Altfel, rămânem la discreția unor abuzivi. 

Știți și voi, probabil că cei care răspândesc teorii ale conspirației, cei anti-mască și anti-săpun care mișună peste tot s-ar lăsa convinși doar de 1 000 de morți pe zi că există coronavirus. Poate unii, nici atunci. Pentru că există o categorie de fuduli care doar dacă se vor arde ei înșiși sau neamurile lor vor înțelege sau vor acepta pericolul. Lor, degeaba le explici. E ca învățarea experiențială în regnul animal: doar dacă o iei peste bot, data viitoare poate te ții mai deoparte. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: coronavirus , record de imbolnaviri

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ce a scos covid-19 din noi?
Nu, această întrebare nu e retorică. Are mai multe răspunsuri, dar, din păcate, cele mai multe sunte triste și dureroase. ...citeste tot
românia politică, 30 de ani mai târziu: de ce să fii mândru că ai ales să votezi
Cetățenia e o stare comunitară și comunională, civilă și civică, mai degrabă decât contingența unei amplasări geografice. S-a probat aceasta ...citeste tot
a nu vota nu e un protest, ci o capitulare
A vota sau a nu vota, aceasta e întrebarea chinuitoare pentru extremele spectrului intelectual, ambele aflate în starea de auto-negare ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

Destinațiile care vor fi reluate de pe Aeroportul Cluj în acest an
Lovitură dură pentru restaurantele și cafenelele din Cluj-Napoca: SUNT OBLIGATE să închidă în interior!
34 de burse oferite prin concurs de Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021
Călin Cozma, președintele Organizației Patronale Horeca Transilvania: Cum pot evita restaurantele falimentul
ANAF ANTIFRAUDĂ, controale în zona comerțului on line nefiscalizat
CALIN TĂUT, Business Development Manager PwC, despre impactul pandemiei asupra mediului de afaceri
Incidența cazurilor de COVID 19 la mia de locuitori a ajuns în Cluj-Napoca la 1,43 CE URMEAZĂ de la 1,5?
Clujenii strâng bani să monitorizeze pe cont propriu calitatea aerului din oraș
Urmărește deschidere a anului universitar 2020-2021 la USAMV
Clujul, inclus de GERMANIA pe lista zonelor de risc din România din cauza COVID 19

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook