Măsura urmează să fie aplicată de luni. Relaxarea măsurilor în Capitală vine după ce, trei zile la rând, incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat puțin sub 3 la mia de locuitori. Unii specialiști cred că autoritățile s-au grăbit și că decizia ar putea duce la creșesterea numărului de infectări și compromiterea ideii de începere a școlii la clase în 8 februarie. Mai ales că există suspiciunea că numărul neoficial al cazurilor e mult mai mare pentru că mulți bucureșteni preferă să nu se mai prezinte la teste. Situație valabilă și în celelalte mari orașe.
Cu 30 la sută mai mortală
Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat că, potrivit unor date științifice preliminare, tulpina britanică a Covid-19 nu este doar mai transmisibilă, ci și cu 30% mai mortală decât cea inițială. Avalanșa de noi cazuri a determinat autoritățile de la Londra să impună din nou lockdownul. Cetățenilor britanici li se cere să rămână în case și să iasă doar în caz de maximă necesitate șți urgență.
Potrivit unor rezidenți români pe care i-am contactat, britanicilor nu li se cer declarații scrise însă dacă sunt opriți de poliție trebuie să ofere o explicație plauzibilă a prezenței pe stradă.
Sir Patrick Vallance, consilierul-șef al guvernului britanic pe probleme de cercetare științifică susține că datele care arată că tulpina britanică e cu 30 la sută mai mortală nu sunt încă definitive.
Marea Britanie a înregistrat joi 1.290 noi decese asociate COVID-19 și 37.892 de noi îmbolnăviri, în ciuda lockdownului.
Vestea proastă e că noua tulpină s-a răspândit deja în peste 60 de țări, printre care și România. Vestea bună: Experţii UE spun că vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile pe piață sunt eficiente şi împotriva noii tulpini.
Care e numărul real de bolnavi?
La București, s-a confirmat că doi bolnavi au fost infectați cu noua tulpină britanică. Ei nu au călătorit în afara țării, de unde concluzia că noua tulpină se răspândește deja comunitar.
Nici bine nu a coborât OFICIAL incidenţa infectării cu COVID-19 mai jos de 3 cazuri la mia de locuitori, că Bucureștiul e deja optimist și renunță la unele resrticții. Și aceasta, deși medicii avertizează că e un trend ca bolnavii să se testeze singuri și să se autoizoleze, în cel mai bun caz.
Cu ce rezultate: fără anchete epidemiologice, coronavirusul se poate răspândi și mai necontrolat.
Legislația nu mai e actuală
Specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, privește și el critic noile măsuri din Capitală:
"București-ul relaxează restricțiile în ciuda avertismentelor Ministerului Sănătății. Sunt tare curios dacă primarul Dan și prefectul Berbeceanu își asumă răspunderea în cazul în care deschiderea școlilor nu va mai fi posibilă datorită relaxării de acum?
Trebuie spus că legislația și reglementările pe care se bazează primăria și prefectura București au fost emise înainte de apariția tulpinii B.1.1.7 din Marea Britanie - legislație care nu mai este actuală", a scris Răzvan Cherecheș.
Cum arată cifrele în România
Vineri au fost raportate 2.699 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) și 74 de decese.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.968. Dintre acestea, 997 sunt internate la ATI.