Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Tarta Tatin, una dintre cele mai dulci erori

Rețeta săptămânii 9 Iunie 2011, 20:58
Spune-ti parerea
Azi vă prezentăm o reţetă clasică franţuzească - Tarta Tatin. Tradiţia spune că Tarta Tatin a fost creată accidental, în 1898, în bucătăria Hotelului Tatin din Lamotte - Beuvron, Regiunea Sologne din Franţa. Hotelul era condus de două surori, Stephanie şi Caroline Tatin. Deşi originea tartei este controversată, cea mai istorisită versiune este aceea în care Stephanie Tatin, o bucătăreasă de excepţie, era foarte aglomerată într-o zi. Ea a început să prepare reţeta tradiţională pentru plăcinta cu mere, însă a uitat merele pe foc, acestea caramelizându-se în unt şi zahăr. Mirosind arsura, ea a încercat să salveze plăcinta, turnând aluatul deasupra merelor şi punând totul la cuptor.




Apoi a răsturnat-o pe un platou şi a servit-o ca desert, spre uimirea şi aprecierea clienţilor. Astfel s-a născut o reţetă clasică. Tarta a devenit semnătura inconfundabilă a hotelului Tatin şi s-a răspândit în toată regiunea Sologne.

Faima reţetei se datorează cel mai probabil lui Louis Vaudable, proprietarul celebrului restaurant Maxim’s din Paris, care a gustat tarta într-una din vizitele sale în regiunea Sologne şi a decis ca desertul să facă parte permanent din meniul restaurantului său.

[slideshow]

Mod de preparare:


Se scoate aluatul de la congelator cu o seară înainte şi se lasă la temperatura frigiderului să se decongeleze. Am aprins cuptorul şi l-am setat la 190 grade Celsius. Am curăţat şi feliat merele. Am pus zahărul brun direct în tavă să se caramelizeze: când s-a lichefiat tot zahărul (fără să se ardă), am adăugat merele. Am întins aluatul la 2-3 mm grosime; Am aşezat foaia de aluat deasupra formei rezultate din caramel şi feliile de măr. Marginile le-am presat foarte uşor peste mere. Am introdus tava în cuptorul ce era deja bine încins.

În aproximativ 25-30 min este gata (când e frumos rumenită). Se scoate din cuptor şi se acoperă forma în care s-a copt cu platoul de pe care se va servi tarta. Se apucă ferm, cu ambele mâini, atât forma de tartă, cât şi platoul (cu mănuşi speciale de bucătărie, ca să nu vă ardeţi) şi cu o mişcare scurtă, se întoarce totul cu josul în sus, astfel încât forma să se sprijine deasupra platoului.

Se serveşte călduţă cu sos de vanilie şi îngheţată cu fistic.

Poftă bună, vă doreşte

Vila Rosa

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

gulas la ceaun
Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal.citeste tot
reteta de la mircea groza: pörkölt
Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ...citeste tot
rețete pe îndelete: piept de pui cu legume, de la vila rosa
Sunteți în pana de idei la bucătărie și ați dori să preparați un fel mai ușor, pentru a rezista caniculei? ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă prin măsurile luate la începutul pandemiei România era un exemplu pentru alte state, după încheierea stării de urgență lucrurile au luat-o razna. În primul ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare

Ultima ora

592 de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID 19 în ultimele 24 de ore
Pe cine trimite Pro România să lupte cu Emil Boc pentru Primăria Cluj
Un nou record de coșmar: 614 noi cazuri de îmbolnăvire în 24 de ore
1 000 de morți pe zi v-ar convinge că există coronavirus? România, locul I în UE la cazurile de infectări
Gulas la ceaun
Ronaldo și Messi, pe locurile 2 și 3 în topul celor mai bine plătiți sportivi ai decadei
Câți clujeni și-au pierdut de fapt locul de muncă din cauza COVID 19
Câți bani pot primi firmele care iau ucenici
Metroul și trenul metropolitan din Cluj, proiecte incluse spre finanțare în Planul Național de Investiții al Guvernului
Aeroportul Cluj: se reiau charterele turistice către Grecia, Egipt, Tunisia, Turcia și Constanța

Pandemia schimbă obiceiurile de consum. Ce investiții vor fi interesante? Este întrebarea la care răspunde pentru Via Cluj TV vicepreședintele ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

De astăzi, 1 iulie 2020, de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj se reiau zborurile charter turistice, spre 9 destinații ... citeste tot

Cel mai modern garden center din Transilvania se află la intrarea în Cluj, pe Calea Turzii 287-289. Este o suprafață de ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook