Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Torturi artistice care fac senzație la aniversări. GALERIE FOTO

Coffe talk 26 Decembrie 2011, 13:41
Spune-ti parerea

O absolventă a Universității de Arta și Design din Cluj realizează cele mai dulci opere de artă posibile: torturi pe care tronează cele mai iubite personaje de desene animate create de Walt Disney sau care abundă de detalii pline de semnificaţii pentru aniversaţi, indiferent de vârstă.

Boglarka Costin lucrează la un tort zile întregi, pentru ca la final figurinele de marţipan să lumineze aniversarea vreunui copil sau chiar a unor adulți. Mickey Mouse, Tom şi Jerry sunt, desigur, la fel de gustoşi ca și pantofii, aparatele foto sau mașinile de tuns iarba. Chiar dacă sunt mâncate cu poftă, figurinele rămân imortalizate în fotografiile lui Bogi, care a acceptat să vă prezentăm şi vouă povestea celor mai frumoase torturi ale ei.

BuzzNews.ro: Unde si cand ai terminat facultatea?

Boglarka Costin: La Cluj am terminat facultatea, de fapt, facultatile, in 2000 Colegiul de Biblioteconomie, din cadrul UBB, iar in 2007 sectia Foto-Video-Procesarea computerizata a imaginii din cadrul Universitatii de Arta si Design. Acum m-am mutat însă în Baia Mare.

BuzzNews.ro: Ce fel de fotografie iti place?

Boglarka Costin: Cel mai mult imi plac fotoreportajul si portretele facute in lumina naturala.

BuzzNews.ro: Cand ai facut prima prajitura?

Boglarka Costin: Nu tin minte exact, dar eram inca in scoala generala cand i-am pregatit mamei o tava de prajitura cu visine si am fost tare mandra de mine.

BuzzNews.ro: Dar primul tort?

Boglarka Costin: Torturi simple, invelite in frisca si decorate cu fructe am mai facut si inainte, din cand in cand, la ocazii speciale. Primul tort invelit si decorat cu pasta de zahar l-am facut in urma cu aproape un an, mai precis la sfarsitul lunii ianuarie, atunci am descoperit ca pot face dintr-un tort mai mult decat un desert si m-a atras lumea asta a decoratiilor, am fost fascinata de posibilitatile pe care le oferta pasta de zahar si martipanul.

BuzzNews.ro: Cum ai ajuns sa realizezi aceste opere de arta?

Boglarka Costin: Mai degraba le-as numi torturi artistice, nu opere de arta. :) Anul acesta de ziua fetitei mele am vrut sa-i fac un tort mai special, invelit in pasta de zahar si decorat cu catelusi modelati din ciocolata, ea fiind innebunita dupa caini si dupa ciocolata. Pentru asta am inceput sa ma pregatesc cu o luna inainte, m-am documentat mult de pe internet, am preparat pasta de zahar si ciocolata de modelaj, am cumparat materiale de lucru si m-am apucat de exersat. Tortul a avut mare succes, am fost chiar intrebata daca l-am cumparat de la o renumita cofetarie. Asa am prins curaj sa merg mai departe cu acest hobby, am postat cateva poze pe facebook si prietenii au inceput sa ma roage sa le fac si lor torturi pentru diferite ocazii. In scurt timp am ajuns sa trimit torturi chiar si la Cluj sau Targu Mures. Vreau sa si multumesc pe aceasta cale tuturor celor care m-au incurajat, au avut incredere in mine si mi-au dat sansa sa creez aceste torturi.

BuzzNews.ro: Ce te inspira atunci cand realizezi asemenea lucrari?

Boglarka Costin: Internetul e cea mai mare sursa de inspiratie, totul am invatat de pe bloguri, siteuri de specialitate, tutoriale si, bineinteles, din propriile greseli. La realizarea figurinelor ma ajuta mult si jucariile si revistele, cartile fetitei mele.

BuzzNews.ro: Cat de greu este sa faci un astfel de tort?

Boglarka Costin: Depinde de fiecare tort in parte. La unele e mai grea realizarea tehnica (cele sculptate, de exemplu), la torturi tematice dureaza mai mult planificarea designului, iar torturile cu multe personaje si elemente de decor necesita timp mai lung de executare. Eu ne le percep ca fiind grele de realizat, imi plac provocarile si imi place sa fac ceva nou de fiecare data.

BuzzNews.ro: Descrie te rog cum se face tortul

Boglarka Costin: De obicei dureaza mai multe zile pana se pregateste un tort. Prima faza e planificarea designului, apoi fac figurinele din martipan, care au nevoie de cateva zile sa se usuce. La cate o figurina lucrez 1-2 ore, cateodata chiar si 3. Cu o seara inainte de a finaliza tortul pregatesc pasta de zahar, fac compozitia tortului (blat, crema) si il pun la rece. A doua zi se acopera tot tortul intr-un strat subtire si uniform de crema de unt pentru aderarea pastei de zahar la tort. Apoi urmeaza acoperirea tortului si decoratia, care e partea mea preferata, pentru ca aici pot da frau liber imaginatiei. De multe ori nu stiu de dinainte cum voi decora tortul, improvizez pe parcurs, imi vin ideile in timpul creatiei.

BuzzNews.ro: Te-ai gandit sa faci expozitie de fotografie cu torturile tale? Sau de torturi?

Boglarka Costin: Nu, acestea nu sunt fotografii artistice de expus pe pereti, cine e interesat, le poate vedea pe facebook sau in galeria mea foto (https://picasaweb.google.com/101109717134663781105) Daca se va ivi ocazia de a expune torturi la un eveniment, probabil o voi face.

BuzzNews.ro: Stabileste te rugăm top 3 torturi – care iti plac tie cel mai mult

Boglarka Costin: De obicei ultima creatie este cea preferata, asa ca nu as putea face un top. Desigur, exista torturi de care ma simt mai legata din motive personale, cum ar fi tortul de aniversare facut pentru fetita mea sau torturile pentru copii, care reconstituie personaje si scene din povesti. In general, incerc de fiecare data sa fac un tort mai frumos decat cel de dinainte, sa ma autodepasesc cu fiecare creatie. Cand vine vorba de gust, cel mai mult imi plac torturile cu ciocolata, in combinatie cu menta sau cu fructe acrisoare.

BuzzNews.ro: Care a fost cel mai ciudat tort pe care l-ai facut?

Boglarka Costin: O prietena buna m-a intrebat odata, daca pot sa fac un tort sub forma de pipeta, a vrut sa-l faca cadou unei persoane care se ocupa de cercetare si lucreaza cu pipete. Pot sa zic ca a fost cea mai ciudata cerere pana acum, pentru ca a trebuit sa-l fac de aproape un metru ca sa fie suficient pentru 6-8 persoane.

BuzzNews.ro: Ce torturi le plac sotului si copilului tau?

Boglarka Costin: Sotul meu nu e fan al dulciurilor, le admira pe toate si imi apreciaza munca, dar rar mananca din ele. In schimb fetita mea e mare devoratoare de dulciuri, ii place orice fel de tort facut de mine, ar vrea sa guste din toate si de fiecare data ma intreaba daca o sa fie si ea invitata la petrecerea unde se va servi tortul  Ea este si cel mai mare critic al meu, are un spirit de observatie excelent si imediat imi spune daca ceva nu am facut bine, mai ales la figurine.

BuzzNews.ro: Nu e usor frustrant ca cineva sa manance opera ta de arta?

Boglarka Costin: Din contra, abia astept sa fie si gustate, satisfactia e maxima cand se apreciaza si gustul la fel de mult ca si exteriorul, pentru ca pun la fel de mult suflet in toata creatia, de la coacerea blatului pana la decoratii. Si pentru asta tortul trebuie taiat…Insa prefer sa nu fiu rugata sa-l tai tocmai eu, daca particip si eu la eveniment.

Tort artistic

BuzzNews.ro: Nu te-ai gandit sa faci o afacere din asta?

Boglarka Costin: Nu as vrea sa imi pierd timpul si energia cu probleme administrative in loc sa creez. Se complica totul cand deschizi un laborator, trebuie sa maresti cantitatea productiei si pentru asta trebuie sa angajezi oameni, sa inchiriezi spatiu etc. Nu mai poti acorda la fel de mult timp si atentie fiecarui tort, iar pe mine ma intereseaza mai mult calitatea, nu cantitatea. Deocamdata prefer sa raman la nivel de hobby, sa pot crea torturi acasa, cat imi permite timpul liber.

BuzzNews.ro: Cum te vezi - tu cu torturile in viitor?

Boglarka Costin: As vrea sa pot participa si la cursuri de decorare, sa invat cat mai multe tehnici, sa pot realiza torturi tot mai frumoase si complexe, si cine stie, poate intr-o buna zi o sa fac si cariera in acest domeniu. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri: tort , artist , boglarka costin

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

interviu: vicepresedintele cnipmmr dan muresan iti spune cat de aproape suntem de o noua criza economica si ce strategii putem adopta la nivel de firma sau la nivel personal
Cat de aproape suntem de o noua criza si ce strategii de supravieturire putem adopta la nivel de stat, companie ...citeste tot
anca goron, de la startup-ul doorie, despre ingredientele succesului pe cont propriu: multa munca si noroc, curaj si o conjunctura favorabila
Ce e mai bun: un business propriu sau o cariera lipsita aparent de griji, in cadrul unei multinationale? Anca Goron, ...citeste tot
camelia șucu, antreprenor de carieră: eșecul – o lecție care îți deschide noi căi
Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

1. Văd mulţi indignaţi că s-a optat pentru Timişoara, din cauza ţiganilor de pe Bega. Dar faptul că aceştia sunt mai prezenţi în societate, NU ...

Stiri pe scurt

Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare
Riscuri pentru proprietarii de imobile din Cluj care au efectuat reparatii
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot
Doua noi puscarii in Romania
Hypermarketuri amendate de primarie
Peste 3 600 de posturi deblocate la Ministerul Afacerilor Interne
ANAF nu va putea refuza arbitrar dreptul de deducere a TVA
Guvernul ia masuri pentru a impiedica multinationalele sa externalizeze profiturile
Premierul apeleaza la expertiza BEI pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice
Guvernul a aprobat înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră

Ultima ora

Pensionari clujeni initiati in tainele Facebook si Skype pentru a comunica LIVE cu copiii din strainatate
Am proiect câștigător pe Start-Up Nation, cum procedez?
Cercetașii clujeni organizează un concert susținut de artiști stradali
Cercetașii clujeni organizează un concert susținut de artiști stradali
Teremenul de valabilitate a pasaportului va creste de la 5 la 10 ani - VEZI si teremenele pentru copii
RAZBOIUL Consiliul Judetean-Aeroportul Cluj, faza pe DOSARE PENALE
ANAF vrea sa reduca birocratia: declaratii fiscale care se vor depune OBLIGATORIU ONLINE
Angajatorii sunt avertizati de ITM Cluj ca au obligatia sa initieze negocieri colective cu salariatii
Programul Zilei de 1 Decembrie la Cluj
De ce le INTERZICE statul roman COPIILOR mersul pe BICICLETA?

Cat de aproape suntem de o noua criza si ce strategii de supravieturire putem adopta la nivel de stat, companie ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air anunţă astăzi începerea operaţiunilor sale de pe aeroportul internaţional din Atena. Din România, Wizz Air va oferi, începând cu ... citeste tot

De Luminatie, la Cluj va avea loc in concert de opera in Parcul Central.  citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook