Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Torturi artistice care fac senzație la aniversări. GALERIE FOTO

Coffe talk 26 Decembrie 2011, 11:41
Spune-ti parerea
O absolventă a Universității de Arta și Design din Cluj realizează cele mai dulci opere de artă posibile: torturi pe care tronează cele mai iubite personaje de desene animate create de Walt Disney sau care abundă de detalii pline de semnificaţii pentru aniversaţi, indiferent de vârstă.




Boglarka Costin lucrează la un tort zile întregi, pentru ca la final figurinele de marţipan să lumineze aniversarea vreunui copil sau chiar a unor adulți. Mickey Mouse, Tom şi Jerry sunt, desigur, la fel de gustoşi ca și pantofii, aparatele foto sau mașinile de tuns iarba. Chiar dacă sunt mâncate cu poftă, figurinele rămân imortalizate în fotografiile lui Bogi, care a acceptat să vă prezentăm şi vouă povestea celor mai frumoase torturi ale ei.

BuzzNews.ro: Unde si cand ai terminat facultatea?

Boglarka Costin: La Cluj am terminat facultatea, de fapt, facultatile, in 2000 Colegiul de Biblioteconomie, din cadrul UBB, iar in 2007 sectia Foto-Video-Procesarea computerizata a imaginii din cadrul Universitatii de Arta si Design. Acum m-am mutat însă în Baia Mare.

BuzzNews.ro: Ce fel de fotografie iti place?

Boglarka Costin: Cel mai mult imi plac fotoreportajul si portretele facute in lumina naturala.

BuzzNews.ro: Cand ai facut prima prajitura?

Boglarka Costin: Nu tin minte exact, dar eram inca in scoala generala cand i-am pregatit mamei o tava de prajitura cu visine si am fost tare mandra de mine.

BuzzNews.ro: Dar primul tort?

Boglarka Costin: Torturi simple, invelite in frisca si decorate cu fructe am mai facut si inainte, din cand in cand, la ocazii speciale. Primul tort invelit si decorat cu pasta de zahar l-am facut in urma cu aproape un an, mai precis la sfarsitul lunii ianuarie, atunci am descoperit ca pot face dintr-un tort mai mult decat un desert si m-a atras lumea asta a decoratiilor, am fost fascinata de posibilitatile pe care le oferta pasta de zahar si martipanul.

BuzzNews.ro: Cum ai ajuns sa realizezi aceste opere de arta?

Boglarka Costin: Mai degraba le-as numi torturi artistice, nu opere de arta. :) Anul acesta de ziua fetitei mele am vrut sa-i fac un tort mai special, invelit in pasta de zahar si decorat cu catelusi modelati din ciocolata, ea fiind innebunita dupa caini si dupa ciocolata. Pentru asta am inceput sa ma pregatesc cu o luna inainte, m-am documentat mult de pe internet, am preparat pasta de zahar si ciocolata de modelaj, am cumparat materiale de lucru si m-am apucat de exersat.

Tortul a avut mare succes, am fost chiar intrebata daca l-am cumparat de la o renumita cofetarie. Asa am prins curaj sa merg mai departe cu acest hobby, am postat cateva poze pe facebook si prietenii au inceput sa ma roage sa le fac si lor torturi pentru diferite ocazii. In scurt timp am ajuns sa trimit torturi chiar si la Cluj sau Targu Mures. Vreau sa si multumesc pe aceasta cale tuturor celor care m-au incurajat, au avut incredere in mine si mi-au dat sansa sa creez aceste torturi.

BuzzNews.ro: Ce te inspira atunci cand realizezi asemenea lucrari?

Boglarka Costin: Internetul e cea mai mare sursa de inspiratie, totul am invatat de pe bloguri, siteuri de specialitate, tutoriale si, bineinteles, din propriile greseli. La realizarea figurinelor ma ajuta mult si jucariile si revistele, cartile fetitei mele.

BuzzNews.ro: Cat de greu este sa faci un astfel de tort?

Boglarka Costin: Depinde de fiecare tort in parte. La unele e mai grea realizarea tehnica (cele sculptate, de exemplu), la torturi tematice dureaza mai mult planificarea designului, iar torturile cu multe personaje si elemente de decor necesita timp mai lung de executare. Eu ne le percep ca fiind grele de realizat, imi plac provocarile si imi place sa fac ceva nou de fiecare data.

BuzzNews.ro: Descrie te rog cum se face tortul



Boglarka Costin: De obicei dureaza mai multe zile pana se pregateste un tort. Prima faza e planificarea designului, apoi fac figurinele din martipan, care au nevoie de cateva zile sa se usuce. La cate o figurina lucrez 1-2 ore, cateodata chiar si 3. Cu o seara inainte de a finaliza tortul pregatesc pasta de zahar, fac compozitia tortului (blat, crema) si il pun la rece. A doua zi se acopera tot tortul intr-un strat subtire si uniform de crema de unt pentru aderarea pastei de zahar la tort. Apoi urmeaza acoperirea tortului si decoratia, care e partea mea preferata, pentru ca aici pot da frau liber imaginatiei. De multe ori nu stiu de dinainte cum voi decora tortul, improvizez pe parcurs, imi vin ideile in timpul creatiei.

BuzzNews.ro: Te-ai gandit sa faci expozitie de fotografie cu torturile tale? Sau de torturi?

Boglarka Costin: Nu, acestea nu sunt fotografii artistice de expus pe pereti, cine e interesat, le poate vedea pe facebook sau in galeria mea foto (https://picasaweb.google.com/101109717134663781105)
Daca se va ivi ocazia de a expune torturi la un eveniment, probabil o voi face.

BuzzNews.ro: Stabileste te rugăm top 3 torturi – care iti plac tie cel mai mult

Boglarka Costin: De obicei ultima creatie este cea preferata, asa ca nu as putea face un top. Desigur, exista torturi de care ma simt mai legata din motive personale, cum ar fi tortul de aniversare facut pentru fetita mea sau torturile pentru copii, care reconstituie personaje si scene din povesti. In general, incerc de fiecare data sa fac un tort mai frumos decat cel de dinainte, sa ma autodepasesc cu fiecare creatie.

Cand vine vorba de gust, cel mai mult imi plac torturile cu ciocolata, in combinatie cu menta sau cu fructe acrisoare.

BuzzNews.ro: Care a fost cel mai ciudat tort pe care l-ai facut?

Boglarka Costin: O prietena buna m-a intrebat odata, daca pot sa fac un tort sub forma de pipeta, a vrut sa-l faca cadou unei persoane care se ocupa de cercetare si lucreaza cu pipete. Pot sa zic ca a fost cea mai ciudata cerere pana acum, pentru ca a trebuit sa-l fac de aproape un metru ca sa fie suficient pentru 6-8 persoane.

BuzzNews.ro: Ce torturi le plac sotului si copilului tau?

Boglarka Costin: Sotul meu nu e fan al dulciurilor, le admira pe toate si imi apreciaza munca, dar rar mananca din ele. In schimb fetita mea e mare devoratoare de dulciuri, ii place orice fel de tort facut de mine, ar vrea sa guste din toate si de fiecare data ma intreaba daca o sa fie si ea invitata la petrecerea unde se va servi tortul  Ea este si cel mai mare critic al meu, are un spirit de observatie excelent si imediat imi spune daca ceva nu am facut bine, mai ales la figurine.

BuzzNews.ro: Nu e usor frustrant ca cineva sa manance opera ta de arta?

Boglarka Costin: Din contra, abia astept sa fie si gustate, satisfactia e maxima cand se apreciaza si gustul la fel de mult ca si exteriorul, pentru ca pun la fel de mult suflet in toata creatia, de la coacerea blatului pana la decoratii. Si pentru asta tortul trebuie taiat…Insa prefer sa nu fiu rugata sa-l tai tocmai eu, daca particip si eu la eveniment.

BuzzNews.ro: Nu te-ai gandit sa faci o afacere din asta?

Boglarka Costin: Nu as vrea sa imi pierd timpul si energia cu probleme administrative in loc sa creez. Se complica totul cand deschizi un laborator, trebuie sa maresti cantitatea productiei si pentru asta trebuie sa angajezi oameni, sa inchiriezi spatiu etc. Nu mai poti acorda la fel de mult timp si atentie fiecarui tort, iar pe mine ma intereseaza mai mult calitatea, nu cantitatea. Deocamdata prefer sa raman la nivel de hobby, sa pot crea torturi acasa, cat imi permite timpul liber.

BuzzNews.ro: Cum te vezi - tu cu torturile in viitor?

Boglarka Costin: As vrea sa pot participa si la cursuri de decorare, sa invat cat mai multe tehnici, sa pot realiza torturi tot mai frumoase si complexe, si cine stie, poate intr-o buna zi o sa fac si cariera in acest domeniu.

[slideshow]

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

Clujeanaca Mihaela Covaciu detine pagina online Mariposa Accesories, prin intermediul căreia comercializează bijuterii si decoratiuni hand-made. Poate cele mai frumoase din ...citeste tot
Discuția noastră cu profesorul Basarab Nicolescu a continuat, cum era și firesc după tatonarea biografică, prin a descrie în linii ...citeste tot
Fizician și filosof român, stabilit în Franța, profesorul Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române și Doctor Honoris Causa ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

  Rare au fost cazurile în care un politician care a candidat independent a fost votat primar. De regulă, fără susținerea unui partid politic, care ...

Vlad Pintea

1. Traian Băsescu a ales să iasă din politica mare prin cea mai lamentabilă formulă posibilă... s-a sinucis cu poșeta Doamnei, transformată în ștreang, pentru ...

Ludger Thol

Prejudecăţile împotriva românilor care domină mai nou presa din Germania au fost din nou alimentate prin discuţiile exagerate şi neobiective despre „migraţia săracilor” – realitatea ...

Bloguri recomandate

Ionel Lespuc
Lucian Fanea
Raul Chiş
Ruxandra Hurezean
logo_png1 copy

Ultima ora

Corina Crețu, PRIMA ȘANSĂ să devină COMISAR EUROPEAN
DNA Cluj a reținut-o pe inspectorul școlar general adjunct Peter Tunde pentru o presupusă MITĂ de 9600 euro
ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014: Încep înscrierile pentru preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare
Fetiță RĂNITĂ GRAV pe trecerea de pietoni de către un șofer de 70 de ani
CE ȘANSE are MOȚIUNEA de CENZURĂ a lui Iohannis și Blaga să DEMOLEZE Guvernul Ponta
Păpușa Chucky bagă o SPAIMĂ DE MOARTE în călătorii dintr-o stație de AUTOBUZ - VIDEO
BAZĂ NATO PERMANENTĂ în ROMÂNIA și alte două țări est-europene - SUNTEȚI DE ACORD?
8 din 10 ELEVI nu și-au luat BACUL la sesiunea din TOAMNĂ
CÂTE locuri bugetate la nivel licenţă şi master are UBB la admiterea din toamnă
UNGURAŞUL, planta care ne poate readuce pofta de mâncare
Buzznews RO

Clujeanaca Mihaela Covaciu detine pagina online Mariposa Accesories, prin intermediul căreia comercializează bijuterii si decoratiuni hand-made. Poate cele mai frumoase din ... citeste tot

O nouă propunere de la Vila Rosa vine să înlăture monotonia din bucătărie: American Chicken Roll, o rețetă cu grad redus ... citeste tot

Comuna Mărișel are un loc aproape secret, poate cel mai frumos punct de belvedere din Cluj și Munții Apuseni. Se ... citeste tot

Mai țineți minte filmele horror cu Chucky, păpușa rea și crudă care își hăcuiește victimele naive cu un cuțit de ... citeste tot

Parteneri