Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Torturi artistice care fac senzație la aniversări. GALERIE FOTO

Coffe talk 26 Decembrie 2011, 11:41
Spune-ti parerea
O absolventă a Universității de Arta și Design din Cluj realizează cele mai dulci opere de artă posibile: torturi pe care tronează cele mai iubite personaje de desene animate create de Walt Disney sau care abundă de detalii pline de semnificaţii pentru aniversaţi, indiferent de vârstă.




Boglarka Costin lucrează la un tort zile întregi, pentru ca la final figurinele de marţipan să lumineze aniversarea vreunui copil sau chiar a unor adulți. Mickey Mouse, Tom şi Jerry sunt, desigur, la fel de gustoşi ca și pantofii, aparatele foto sau mașinile de tuns iarba. Chiar dacă sunt mâncate cu poftă, figurinele rămân imortalizate în fotografiile lui Bogi, care a acceptat să vă prezentăm şi vouă povestea celor mai frumoase torturi ale ei.

BuzzNews.ro: Unde si cand ai terminat facultatea?

Boglarka Costin: La Cluj am terminat facultatea, de fapt, facultatile, in 2000 Colegiul de Biblioteconomie, din cadrul UBB, iar in 2007 sectia Foto-Video-Procesarea computerizata a imaginii din cadrul Universitatii de Arta si Design. Acum m-am mutat însă în Baia Mare.

BuzzNews.ro: Ce fel de fotografie iti place?

Boglarka Costin: Cel mai mult imi plac fotoreportajul si portretele facute in lumina naturala.

BuzzNews.ro: Cand ai facut prima prajitura?

Boglarka Costin: Nu tin minte exact, dar eram inca in scoala generala cand i-am pregatit mamei o tava de prajitura cu visine si am fost tare mandra de mine.

BuzzNews.ro: Dar primul tort?

Boglarka Costin: Torturi simple, invelite in frisca si decorate cu fructe am mai facut si inainte, din cand in cand, la ocazii speciale. Primul tort invelit si decorat cu pasta de zahar l-am facut in urma cu aproape un an, mai precis la sfarsitul lunii ianuarie, atunci am descoperit ca pot face dintr-un tort mai mult decat un desert si m-a atras lumea asta a decoratiilor, am fost fascinata de posibilitatile pe care le oferta pasta de zahar si martipanul.

BuzzNews.ro: Cum ai ajuns sa realizezi aceste opere de arta?

Boglarka Costin: Mai degraba le-as numi torturi artistice, nu opere de arta. :) Anul acesta de ziua fetitei mele am vrut sa-i fac un tort mai special, invelit in pasta de zahar si decorat cu catelusi modelati din ciocolata, ea fiind innebunita dupa caini si dupa ciocolata. Pentru asta am inceput sa ma pregatesc cu o luna inainte, m-am documentat mult de pe internet, am preparat pasta de zahar si ciocolata de modelaj, am cumparat materiale de lucru si m-am apucat de exersat.

Tortul a avut mare succes, am fost chiar intrebata daca l-am cumparat de la o renumita cofetarie. Asa am prins curaj sa merg mai departe cu acest hobby, am postat cateva poze pe facebook si prietenii au inceput sa ma roage sa le fac si lor torturi pentru diferite ocazii. In scurt timp am ajuns sa trimit torturi chiar si la Cluj sau Targu Mures. Vreau sa si multumesc pe aceasta cale tuturor celor care m-au incurajat, au avut incredere in mine si mi-au dat sansa sa creez aceste torturi.

BuzzNews.ro: Ce te inspira atunci cand realizezi asemenea lucrari?

Boglarka Costin: Internetul e cea mai mare sursa de inspiratie, totul am invatat de pe bloguri, siteuri de specialitate, tutoriale si, bineinteles, din propriile greseli. La realizarea figurinelor ma ajuta mult si jucariile si revistele, cartile fetitei mele.

BuzzNews.ro: Cat de greu este sa faci un astfel de tort?

Boglarka Costin: Depinde de fiecare tort in parte. La unele e mai grea realizarea tehnica (cele sculptate, de exemplu), la torturi tematice dureaza mai mult planificarea designului, iar torturile cu multe personaje si elemente de decor necesita timp mai lung de executare. Eu ne le percep ca fiind grele de realizat, imi plac provocarile si imi place sa fac ceva nou de fiecare data.

BuzzNews.ro: Descrie te rog cum se face tortul



Boglarka Costin: De obicei dureaza mai multe zile pana se pregateste un tort. Prima faza e planificarea designului, apoi fac figurinele din martipan, care au nevoie de cateva zile sa se usuce. La cate o figurina lucrez 1-2 ore, cateodata chiar si 3. Cu o seara inainte de a finaliza tortul pregatesc pasta de zahar, fac compozitia tortului (blat, crema) si il pun la rece. A doua zi se acopera tot tortul intr-un strat subtire si uniform de crema de unt pentru aderarea pastei de zahar la tort. Apoi urmeaza acoperirea tortului si decoratia, care e partea mea preferata, pentru ca aici pot da frau liber imaginatiei. De multe ori nu stiu de dinainte cum voi decora tortul, improvizez pe parcurs, imi vin ideile in timpul creatiei.

BuzzNews.ro: Te-ai gandit sa faci expozitie de fotografie cu torturile tale? Sau de torturi?

Boglarka Costin: Nu, acestea nu sunt fotografii artistice de expus pe pereti, cine e interesat, le poate vedea pe facebook sau in galeria mea foto (https://picasaweb.google.com/101109717134663781105)
Daca se va ivi ocazia de a expune torturi la un eveniment, probabil o voi face.

BuzzNews.ro: Stabileste te rugăm top 3 torturi – care iti plac tie cel mai mult

Boglarka Costin: De obicei ultima creatie este cea preferata, asa ca nu as putea face un top. Desigur, exista torturi de care ma simt mai legata din motive personale, cum ar fi tortul de aniversare facut pentru fetita mea sau torturile pentru copii, care reconstituie personaje si scene din povesti. In general, incerc de fiecare data sa fac un tort mai frumos decat cel de dinainte, sa ma autodepasesc cu fiecare creatie.

Cand vine vorba de gust, cel mai mult imi plac torturile cu ciocolata, in combinatie cu menta sau cu fructe acrisoare.

BuzzNews.ro: Care a fost cel mai ciudat tort pe care l-ai facut?

Boglarka Costin: O prietena buna m-a intrebat odata, daca pot sa fac un tort sub forma de pipeta, a vrut sa-l faca cadou unei persoane care se ocupa de cercetare si lucreaza cu pipete. Pot sa zic ca a fost cea mai ciudata cerere pana acum, pentru ca a trebuit sa-l fac de aproape un metru ca sa fie suficient pentru 6-8 persoane.

BuzzNews.ro: Ce torturi le plac sotului si copilului tau?

Boglarka Costin: Sotul meu nu e fan al dulciurilor, le admira pe toate si imi apreciaza munca, dar rar mananca din ele. In schimb fetita mea e mare devoratoare de dulciuri, ii place orice fel de tort facut de mine, ar vrea sa guste din toate si de fiecare data ma intreaba daca o sa fie si ea invitata la petrecerea unde se va servi tortul  Ea este si cel mai mare critic al meu, are un spirit de observatie excelent si imediat imi spune daca ceva nu am facut bine, mai ales la figurine.

BuzzNews.ro: Nu e usor frustrant ca cineva sa manance opera ta de arta?

Boglarka Costin: Din contra, abia astept sa fie si gustate, satisfactia e maxima cand se apreciaza si gustul la fel de mult ca si exteriorul, pentru ca pun la fel de mult suflet in toata creatia, de la coacerea blatului pana la decoratii. Si pentru asta tortul trebuie taiat…Insa prefer sa nu fiu rugata sa-l tai tocmai eu, daca particip si eu la eveniment.

BuzzNews.ro: Nu te-ai gandit sa faci o afacere din asta?

Boglarka Costin: Nu as vrea sa imi pierd timpul si energia cu probleme administrative in loc sa creez. Se complica totul cand deschizi un laborator, trebuie sa maresti cantitatea productiei si pentru asta trebuie sa angajezi oameni, sa inchiriezi spatiu etc. Nu mai poti acorda la fel de mult timp si atentie fiecarui tort, iar pe mine ma intereseaza mai mult calitatea, nu cantitatea. Deocamdata prefer sa raman la nivel de hobby, sa pot crea torturi acasa, cat imi permite timpul liber.

BuzzNews.ro: Cum te vezi - tu cu torturile in viitor?

Boglarka Costin: As vrea sa pot participa si la cursuri de decorare, sa invat cat mai multe tehnici, sa pot realiza torturi tot mai frumoase si complexe, si cine stie, poate intr-o buna zi o sa fac si cariera in acest domeniu.

[slideshow]

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

ce faci când ai cancer de piele? - dincolo de pragul speranţei, campanie pentru viaţă
Dr. Veronica Moisil este medic dermato-venerolog la Clinica ESTETDERM din Cluj-Napoca şi, totodată, unul din cei mai buni specialişti ai ...citeste tot
arta de a asculta vibraţiile sufletului: când apelezi la psiholog sau la psihiatru?
Raluca (Zaharie) Anton este un foarte cunoscut psihoterapeut specialist, doctor în psihologie, psiholog clinician, supervizor în psihoterapii, realizator TV. De-a ...citeste tot
ovidiu barz, director general garmin cluj: dacă nu avem ce învăța de la multinaționale, de ce suntem cea mai săracă țară din europa?
“Trebuie sa lasam la o parte prejudecatile si abordarea aceasta de superioriate, protocronista, ca nu avem ce invata de la ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Ca și prototip, “comunistul” pur sânge propăvăduia înainte de 1989 o societate egalitară, același statut social și economic, însă fără a se supune el însuși ...

Vlad Pintea

Românii au simțit și au acționat SOLIDAR pe tot parcursul zilei, indiferent de ”buna sau proasta origine socială”, în limbaj stângist. A învins România efortului, ...

Ludger Thol

Pe 16 Noiembrie 2014 cetăţenii români cu drept de vot vor decide în turul doi al alegerilor nu doar nou preşedinte. Este vorba despre mai ...

Stiri pe scurt

Portofel electronic pentru angajați
"Femeile nu pot fi considerate egale cu barbatii", spune șeful unui stat care vrea să intre în UE
Fosta sefa a Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, Crinuta Dumitrean, a fost retinuta de DNA
Seful IPJ Bistrita-Nasaud, al Politiei Rutiere si al Politiei Nasaud au fost retinuti de DNA Cluj
Hegedüs Csilla și Bogdan Aurescu au depus jurământul de învestitură ca miniștri de Cultură, respectiv Externe - MESAJUL lui Traian Băsescu
Forumul de afaceri Româno-Maghiar, LUNI la Cluj
La Traviata emoționează duminică teatrul liric din Cluj
George Maior vrea fuziune SRI-SIE
AVERTISMENT: "Fără o super – reformă în PSD, acest partid se va rupe în scurt timp"
Klaus Iohannis vrea ca PNL să preia puterea în 2015 sau cel mai târziu în 2016

Bloguri recomandate

Ionel Lespuc
Lucian Fanea
Raul Chiş
Ruxandra Hurezean
logo_png1 copy

Ultima ora

Formele pe care le poate lua MUNCA LA NEGRU
DNA: Sechestre de 150 MILIOANE EURO în ultimele 10 luni
CUM STĂM cu rata de absorbție a fondurilor europene
ANALIZĂ: 500.000 de firme vor putea opta pentru sistemul de contabilitate simplificata –AVANTAJE si RISCURI
INVESTIȚIE: 40 de MILIOANE de Euro într-o fabrică de BISCUIȚI și PRĂJITURI
Lucian Fanea: Cash-ul nostru cel de toate zilele
Coca-Cola lansează propriul brand de LAPTE
Germanii de la VARTA fac o fabrică la Brașov
Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, primește titlul Doctor Honoris Causa al UBB
Florin Piersic susține ALT ORAȘ decât Clujul în competiția pentru CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ
Buzznews RO

PODUL GĂRII: (Poate) Cel mai îngust trotuar din oraș a fost refăcut la dimensiunile inițiale, astfel încât cei care se ... citeste tot

Dr. Veronica Moisil este medic dermato-venerolog la Clinica ESTETDERM din Cluj-Napoca şi, totodată, unul din cei mai buni specialişti ai ... citeste tot

Vila Rosa ne prezintă un fel de mâncare în ton cu sărbătoarea de Halloween: Dovlecii care nu sunt folosiți pe ... citeste tot

Bruxelles, capitala politică a  Europei, poate fi vizitată in extenso în exact 3 zile. Este de ajuns ca să admirați ... citeste tot

"Să facem o reformă educațională: boul să rămână bou, vaca, vacă, și diploma plagiată", cere protagonistul unui spot pamflet cu ... citeste tot

Parteneri