Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Torturi artistice care fac senzație la aniversări. GALERIE FOTO

Coffe talk 26 Decembrie 2011, 13:41
Spune-ti parerea
O absolventă a Universității de Arta și Design din Cluj realizează cele mai dulci opere de artă posibile: torturi pe care tronează cele mai iubite personaje de desene animate create de Walt Disney sau care abundă de detalii pline de semnificaţii pentru aniversaţi, indiferent de vârstă.




Boglarka Costin lucrează la un tort zile întregi, pentru ca la final figurinele de marţipan să lumineze aniversarea vreunui copil sau chiar a unor adulți. Mickey Mouse, Tom şi Jerry sunt, desigur, la fel de gustoşi ca și pantofii, aparatele foto sau mașinile de tuns iarba. Chiar dacă sunt mâncate cu poftă, figurinele rămân imortalizate în fotografiile lui Bogi, care a acceptat să vă prezentăm şi vouă povestea celor mai frumoase torturi ale ei.

BuzzNews.ro: Unde si cand ai terminat facultatea?

Boglarka Costin: La Cluj am terminat facultatea, de fapt, facultatile, in 2000 Colegiul de Biblioteconomie, din cadrul UBB, iar in 2007 sectia Foto-Video-Procesarea computerizata a imaginii din cadrul Universitatii de Arta si Design. Acum m-am mutat însă în Baia Mare.

BuzzNews.ro: Ce fel de fotografie iti place?

Boglarka Costin: Cel mai mult imi plac fotoreportajul si portretele facute in lumina naturala.

BuzzNews.ro: Cand ai facut prima prajitura?

Boglarka Costin: Nu tin minte exact, dar eram inca in scoala generala cand i-am pregatit mamei o tava de prajitura cu visine si am fost tare mandra de mine.

BuzzNews.ro: Dar primul tort?

Boglarka Costin: Torturi simple, invelite in frisca si decorate cu fructe am mai facut si inainte, din cand in cand, la ocazii speciale. Primul tort invelit si decorat cu pasta de zahar l-am facut in urma cu aproape un an, mai precis la sfarsitul lunii ianuarie, atunci am descoperit ca pot face dintr-un tort mai mult decat un desert si m-a atras lumea asta a decoratiilor, am fost fascinata de posibilitatile pe care le oferta pasta de zahar si martipanul.

BuzzNews.ro: Cum ai ajuns sa realizezi aceste opere de arta?

Boglarka Costin: Mai degraba le-as numi torturi artistice, nu opere de arta. :) Anul acesta de ziua fetitei mele am vrut sa-i fac un tort mai special, invelit in pasta de zahar si decorat cu catelusi modelati din ciocolata, ea fiind innebunita dupa caini si dupa ciocolata. Pentru asta am inceput sa ma pregatesc cu o luna inainte, m-am documentat mult de pe internet, am preparat pasta de zahar si ciocolata de modelaj, am cumparat materiale de lucru si m-am apucat de exersat.

Tortul a avut mare succes, am fost chiar intrebata daca l-am cumparat de la o renumita cofetarie. Asa am prins curaj sa merg mai departe cu acest hobby, am postat cateva poze pe facebook si prietenii au inceput sa ma roage sa le fac si lor torturi pentru diferite ocazii. In scurt timp am ajuns sa trimit torturi chiar si la Cluj sau Targu Mures. Vreau sa si multumesc pe aceasta cale tuturor celor care m-au incurajat, au avut incredere in mine si mi-au dat sansa sa creez aceste torturi.

BuzzNews.ro: Ce te inspira atunci cand realizezi asemenea lucrari?

Boglarka Costin: Internetul e cea mai mare sursa de inspiratie, totul am invatat de pe bloguri, siteuri de specialitate, tutoriale si, bineinteles, din propriile greseli. La realizarea figurinelor ma ajuta mult si jucariile si revistele, cartile fetitei mele.

BuzzNews.ro: Cat de greu este sa faci un astfel de tort?

Boglarka Costin: Depinde de fiecare tort in parte. La unele e mai grea realizarea tehnica (cele sculptate, de exemplu), la torturi tematice dureaza mai mult planificarea designului, iar torturile cu multe personaje si elemente de decor necesita timp mai lung de executare. Eu ne le percep ca fiind grele de realizat, imi plac provocarile si imi place sa fac ceva nou de fiecare data.

BuzzNews.ro: Descrie te rog cum se face tortul



Boglarka Costin: De obicei dureaza mai multe zile pana se pregateste un tort. Prima faza e planificarea designului, apoi fac figurinele din martipan, care au nevoie de cateva zile sa se usuce. La cate o figurina lucrez 1-2 ore, cateodata chiar si 3. Cu o seara inainte de a finaliza tortul pregatesc pasta de zahar, fac compozitia tortului (blat, crema) si il pun la rece. A doua zi se acopera tot tortul intr-un strat subtire si uniform de crema de unt pentru aderarea pastei de zahar la tort. Apoi urmeaza acoperirea tortului si decoratia, care e partea mea preferata, pentru ca aici pot da frau liber imaginatiei. De multe ori nu stiu de dinainte cum voi decora tortul, improvizez pe parcurs, imi vin ideile in timpul creatiei.

BuzzNews.ro: Te-ai gandit sa faci expozitie de fotografie cu torturile tale? Sau de torturi?

Boglarka Costin: Nu, acestea nu sunt fotografii artistice de expus pe pereti, cine e interesat, le poate vedea pe facebook sau in galeria mea foto (https://picasaweb.google.com/101109717134663781105)
Daca se va ivi ocazia de a expune torturi la un eveniment, probabil o voi face.

BuzzNews.ro: Stabileste te rugăm top 3 torturi – care iti plac tie cel mai mult

Boglarka Costin: De obicei ultima creatie este cea preferata, asa ca nu as putea face un top. Desigur, exista torturi de care ma simt mai legata din motive personale, cum ar fi tortul de aniversare facut pentru fetita mea sau torturile pentru copii, care reconstituie personaje si scene din povesti. In general, incerc de fiecare data sa fac un tort mai frumos decat cel de dinainte, sa ma autodepasesc cu fiecare creatie.

Cand vine vorba de gust, cel mai mult imi plac torturile cu ciocolata, in combinatie cu menta sau cu fructe acrisoare.

BuzzNews.ro: Care a fost cel mai ciudat tort pe care l-ai facut?

Boglarka Costin: O prietena buna m-a intrebat odata, daca pot sa fac un tort sub forma de pipeta, a vrut sa-l faca cadou unei persoane care se ocupa de cercetare si lucreaza cu pipete. Pot sa zic ca a fost cea mai ciudata cerere pana acum, pentru ca a trebuit sa-l fac de aproape un metru ca sa fie suficient pentru 6-8 persoane.

BuzzNews.ro: Ce torturi le plac sotului si copilului tau?

Boglarka Costin: Sotul meu nu e fan al dulciurilor, le admira pe toate si imi apreciaza munca, dar rar mananca din ele. In schimb fetita mea e mare devoratoare de dulciuri, ii place orice fel de tort facut de mine, ar vrea sa guste din toate si de fiecare data ma intreaba daca o sa fie si ea invitata la petrecerea unde se va servi tortul  Ea este si cel mai mare critic al meu, are un spirit de observatie excelent si imediat imi spune daca ceva nu am facut bine, mai ales la figurine.

BuzzNews.ro: Nu e usor frustrant ca cineva sa manance opera ta de arta?

Boglarka Costin: Din contra, abia astept sa fie si gustate, satisfactia e maxima cand se apreciaza si gustul la fel de mult ca si exteriorul, pentru ca pun la fel de mult suflet in toata creatia, de la coacerea blatului pana la decoratii. Si pentru asta tortul trebuie taiat…Insa prefer sa nu fiu rugata sa-l tai tocmai eu, daca particip si eu la eveniment.

BuzzNews.ro: Nu te-ai gandit sa faci o afacere din asta?

Boglarka Costin: Nu as vrea sa imi pierd timpul si energia cu probleme administrative in loc sa creez. Se complica totul cand deschizi un laborator, trebuie sa maresti cantitatea productiei si pentru asta trebuie sa angajezi oameni, sa inchiriezi spatiu etc. Nu mai poti acorda la fel de mult timp si atentie fiecarui tort, iar pe mine ma intereseaza mai mult calitatea, nu cantitatea. Deocamdata prefer sa raman la nivel de hobby, sa pot crea torturi acasa, cat imi permite timpul liber.

BuzzNews.ro: Cum te vezi - tu cu torturile in viitor?

Boglarka Costin: As vrea sa pot participa si la cursuri de decorare, sa invat cat mai multe tehnici, sa pot realiza torturi tot mai frumoase si complexe, si cine stie, poate intr-o buna zi o sa fac si cariera in acest domeniu.

[slideshow]

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

horia muntenus și-a lansat romanul "dincolo de stelele reci"
Scriitorul clujean Horia Muntenuș a lansat recent romanul ”Dincolo de stelele reci” (250 de pagini), un roman inedit pentru literatura ...citeste tot
viața, de la capăt: o clujeanca s-a reinventat în spania - debutează ca pictor la propria expoziție galerie foto
Nu este niciodată prea târziu să o iei de la capăt. O demonstrează clujeanca Aura Olăhuț, care la 52 de ani ...citeste tot
reducerea tva la 9% la carne, pește, legume și fructe înseamnă și prețuri mai mici? ce spune un important reprezentant al imm-urilor
Deflația este pericolul major pe care România trebuie să îl evite, iar reducerea taxelor și impozitelor prevăzute în proiectul noului ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dacă ne rezumăm la analiza faptelor, va trebui să trasăm o linie de demarcație între înjurătură, insultă, pe de o parte, și miștocăreală, pamflet, pe de alta. “Nu-mi ...

Vlad Pintea

Românii au simțit și au acționat SOLIDAR pe tot parcursul zilei, indiferent de ”buna sau proasta origine socială”, în limbaj stângist. A învins România efortului, ...

Ludger Thol

Pe 16 Noiembrie 2014 cetăţenii români cu drept de vot vor decide în turul doi al alegerilor nu doar nou preşedinte. Este vorba despre mai ...

Stiri pe scurt

Primele doua ghiduri POR 2014-2020, spre consultare
Ultimele bilete la pret promotional pentru concertul Machine Head de la Bucuresti
Piaţa volantă de la Sala Sporturilor, închisă pe timpul Festivalului Untold
Ce-a făcut un tânăr din Cluj pentru o sticlă de băutură
Cercetașii clujeni vor participa la construcția unei case pentru o familie defavorizată
ANAF: 27 iulie, termenul limită pentru declararea şi efectuarea plăţilor obligaţiilor fiscale
Peste 1.800 de sesizări penale înainate de ANAF în primele 6 luni din an
35 de planuri de afaceri din regiunile Vest și Nord-Vest, finanțate cu până la 25.000 de euro fiecare
Report de peste 2,6 milioane euro la categoria I a jocului Loto 6/49
Györke Zoltán – noul subprefect al judeţului Cluj

Bloguri recomandate

Ionel Lespuc
Lucian Fanea
Raul Chiş
Ruxandra Hurezean
logo_png1 copy

Ultima ora

Peste 9.400 de absolvenţi de liceu vor fi studenţi ai UBB în anul universitar 2015-2016
Primele doua ghiduri POR 2014-2020, spre consultare
Ce infracțiuni au fost comise în timpul UNTOLD
Fundatia Vodafone Romania lanseaza a treia editie a programului “Fondul pentru Fapte Bune”
CÂȚI bani a repartizat Guvernul județului Cluj în urma rectificării bugetare
Ultimele bilete la pret promotional pentru concertul Machine Head de la Bucuresti
Vacanţă gratuită pentru cei mai buni studenți la o bază de agrement a UBB
O firmă cu un singur angajat, în top 3 datornici la stat
Peste 3.000 de firme cu capital străin înființate în primele 6 luni ale lui 2015
VIDEO: Armin van Buuren, în lacrimi pe scena UNTOLD Cluj: ”Mulțumesc, România!”
Buzznews RO

Un cetățean străin a luat un taxi de la Aeroportul Cluj și șoferul i-a cerut 7 lei pentru parcare după ... citeste tot

Scriitorul clujean Horia Muntenuș a lansat recent romanul ”Dincolo de stelele reci” (250 de pagini), un roman inedit pentru literatura ... citeste tot

Vila Rosa ne tentează cu un nou preparat, ușor de realizat și excelent chiar și pentru cei mai pretențioși musafiri. Satisfacția ... citeste tot

Nu mi-am imaginat vreodată că voi ajunge să văd cu ochii mei locuri despre care doar citisem sau văzusem documentare, ... citeste tot

Actorul Johhny Deep a plecat direct de pe platourile de filmare, costumat în cunoscutul pirat Jack Sparrow, la o clinică ... citeste tot

Parteneri