Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

RDK Cremation vrea să incinerze în Mănăștur 10-15 cadavre umane pe zi și 48 “în cazuri extreme”

Stiri din Cluj 7 Ianuarie 2012, 16:46
Spune-ti parerea
"Populația este condusă de superstiții", "oamenii nu au înțeles ce însemnă incinerarea într-o instalație ultramodernă, computerizată", "se opune Biserica Ortodoxă". Cam acestea sunt piedicile pe care le vede RDK Cremation în calea realizării crematoriului uman din cartierul Mănăștur.

RDK Cremation a dat replica asociațiilor de proprietari care au cerut Agenției de Protecție a Mediului în numele a sute de familii să nu acorde aviz de mediu crematorului din Mănăștur, iar BuzzNews.ro a intrat în posesia documentului.

Documentul RDK Cremation nu este semnat de nicio persoană. Are doar o ștampilă. Nici în Contractul de asociere care apare pe site-ul Primăriei (vezi AICI) nu există vreun nume din partea noului asociat al Consiliului Local, RDK Cremation.

Știm, totuși, că din firmă fac parte Mircea Dunca și, potrivit unor surse, Andras Koss și Racz Levente Zsolt.

Potrivit firmei, observațiile asociațiilor de proprietari care se opun proiectului ar fi fost formulate “în necunoștință de cauză” și de către persoane care „încearcă să manipuleze opinia publică” în încercarea de a stopa evoluția acestui proiect.

Acuzațiile de manipulare sunt ciudate, având în vedere necesitatea ca acest proiect să fie dezbătut public, deziderat pe care și firma pretinde că îl urmărește.

Și dacă tot vorbim de consultări publice, să spunem că majoritatera persoanelor care au participat la dezbaterea organizată la Cluj cu privire la înfiinţarea unui crematoriu în Cimitirul Mănăştur au venit din alte oraşe – Oradea, Hunedoara, Deva, Alba Iulia. Cel puțin acest lucru îl susțin mai mulţi membri ai Asociaţiei de proprietari din blocul situat in str. Govora nr. 4, imobil aflat foarte aproape de locul unde se vor incinera cadavre umane.

Evident, invitaţii din alte judeţe au apreciat că înfiinţarea crematoriului la Cluj este o idee minunată, că doar nu se face pe tarlaua lor. Dezbaterea a fost organizată de SC RDK Cremation cu participarea Agenției de Mediu.

Ba mai mult, „informatia cu privire la aceasta dezbatere nu a ajuns la locuitorii din cartier, in schimb au fost invitati in mod special sustinatori pentru realizarea acestui crematoriu din alte localitati, si anume: Oradea, Hunedoara, Deva, Alba Iulia si altele”, se arată într-un document semnat de Asociaţiei de proprietari din blocul situat in str. Govora nr. 4.

Mai departe, SC RDK Cremation încearcă să acrediteze ideea că locuitorii din zona Cimitirului Central nu înțeleg proiectul.

“Cu toate că la ARPM este depusă documentația care analizează impactul proiectului asupra mediului, iar la Direcția de Sănătate a Populației (instituția se numește Direcția de Sănătate Publică – n.red.) este depusă documentația care analizează impactul asupra stării de sănătate a populației, publicul implicat nu cunoaște și nu a înțeles ce însemnă incinerarea cadavrelor umane într-o instalație de incinerare ultramodernă, computerizată”.

Apoi, SC RDK Cremation încearcă să demonteze rând pe rând toate argumentele împotriva creamatoriului uman din Mănăștur (str. Govora f.n.).

a.) Amplasarea în centrul cartierului ar fi o posibilă sursă de mirosuri și emanații de gaze

“Conform estimărilor efectuate în ambele studii de impact, atât la limita incintei crematoriului, cât și la limita incintei celei mai apropiate locuințe, concetrațiile noxelor sunt cu mult sub limitele maxim admise de legislația în vigoare, impactul asupra mediului și sănătății umane fiind minim (există totuși un impact, fie acesta și minim? – întrebarea redacției).

Acest lucru este posibil datorită tehnologiei ultramoderne folosită: incineratorul bicameral computerizat”, susține SC RDK Cremation SRL.

b.) Ar trebui să fie amplasat crematoriul în afara zonelor locuite de oameni, ca și în țările occidentale

“Incineratorul este ultramodern, computerizat, cu două camere de ardere. Atât incinerarea, cât și post arderea gazelor rezultate se face la temperaturi mari (peste 1.000 de grade Celsisus), fapt care scoate din discuție emisiile de mirosuri și gaze cu conținut mare de noxe. Acest tip de incinerator funcționează cu succes în peste 40 de locații din Europa, în zone rezidențiale”, susține SC RDK Cremation .

c.) În crematoriu va fi incinerat un număr mare de cadavre deservind întreg teritoriul Transilvaniei, rezultand că acest proiect va constitui o sursă mare de poluare (mirosuri insuportabile de carne și oase, fumul negru ce se va degaja)

“Capacitatea proiectată maximă a incineratorului este de 48 de incinerări pe zi, capacitate la care s-au efectuat cele două studii de impact. Chiar în aceest caz de funcționare la capacitate maximă, studiile de impact efectuate arată că nu se pune în pericol viața, sănătatea populației și nu se alterează calitatea mediului.

Conform estimărilor, numărul mediu de incinerări este de 10-15 incinerări pe zi, capacitatea maximă fiind atinsă în cazuri extreme, de calamități sau pandemii soldate cu numeroase victime”, spun cei de la SC RDK Cremation.

d.) Degajări de fum negru cu miros neplăcut puternic ca și la crematoriul din București

“Nu se pot face comparări (sic! – n.red.) cu incineratorul de la București, care folosește o tehnologie mai veche, și pentru care așa cum s-a prezentat în urmă cu o lună se vor achita sume mari de bani pentru retehnologizarea lui și nici decum pentru închidere”, arată SC RDK Cremation.

“Incinerarea, dincolo de orice critică formulată, ține de un drept fundamental al omului de a dispune după bunul plac asupra propriului cadavru (sic! – n.red.) și, mai mult decât atât, ea este o practică având statut egal, din punct de vedere legal, cu înhimarea în țara noastră încă din perioada interbelică”, perorează SC RDK Cremation.

Spre final, firma încearcă să acrediteze ideea că cei care se opun proiectului sunt persoane dominate de superstiții și de influența bisericii.

„Datorită poziției Bisericii Ortodoxe Române și a influenței sale în rândul populației, care poate fi considerată nu doar una condusă de un puternic sentiment al regligiozității, ci și de o serie de moșteniri ce țin de superstiții, acest serviciu este mai greu de implementat în România”.

Firma anticipează că va realiza în medie 10-15 incinerări pe zi în crematoriul din Mănăștur și posibil mai multe, adică cel mult 48 (capacitatea maximă), “în cazuri extreme, de calamități sau pandemii soldate cu numeroase victime”.

Prețul unui pachet de incinerare la firmele de pompe funebre este de aproximativ 1.600-2.000 de lei (sicriu tranzit, transport la domiciliu, la crematoriu, programare incinerare și taxa incinerare).

Dacă ar asigura servicii pentru numai 10 persoane pe zi, la prețul menționat, firma ar încasa peste 1,1 milioane de euro pe an.

SC RDK Cremation SRL a fost înfiinţată în 10 iunie 2011. Câteva luni mai târziu, adică în 18 octombrie, s-a asociat cu consiliul local și a primit pentru 49 de ani un spaţiu pe strada Govora f.n., în Cimitirul Mănăştur, în suprafaţă de 515 mp, parter şi subsol, evaluat la 200.000 de euro. De ce tocmai SC RDK Cremation SRL. Sunt norocoși asociații?

RDK Cremation s-a angajat să plătească consiliului local o taxă anuală de 15.000 de lei. Bani care vor fi putea fi obținuți de firmă într-o singură zi.

Ce este uluitor în acest caz: consilierii locali nu s-au întrebat nicio clipă ce e cu firma aceasta care primește dreptul de a construi un crematoriu într-un spațiu al municipalității și de a dezvolta astfel o super afacere.

Doar Iulia Ardeuş, directorul Direcţiei Patrimoniul municipiului şi evidenţa proprietăţii a arătat în ședința de Consiliul local din 18 octombrie că firma este înregistrată în iunie 2011, având ca obiect principal de activitate acest serviciu special.

“La nivelul ţării, nu există firme care fac astfel de lucrări. Credibilitatea firmei va fi dovedită prin condiţiile foarte riguroase impuse asociatului”, a spus Iulia Ardeuș.

După aceea, proiectul prin care consiliul local s-a asociat cu firma de trei luni SC RDK Cremation a fost supus la vot. Rezultatul: 19 voturi “pentru” şi patru abţineri. Care opoziție?

CITEȘTE ȘI Efectul “Auschwitz” al Crematoriului din Mănăştur, invocat pentru stoparea investiţiei

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

12 artiști noi confirmați la jazz in the park 2019
Trupele Fraktale (PL), Ron Minis (IL), Ming (RS), DSM Contemporary Jazz Group (KOR) și artista Marú (RO) sunt noile nume ...citeste tot
cluj never sleeps - ce propuneri ne fac organizatorii
Ajuns la cea de-a șasea ediție, Cluj Never Sleeps activează orașul și invită clujenii în stradă, în apropierea solstițiului de ...citeste tot
primaria floresti ofera o ambulanta isu cluj
Primăria Florești a finalizat o investiție de peste un milion de lei, realizată din fonduri proprii și fonduri europene, a ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

Una singură: ELIMINAREA statului din chestiuni private, aici de-a dreptul intime. Reglementarea abuzivă a relațiilor dintre persoane responsabile, înzestrate cu conștiință și liber arbitru, este cea mai ...

Stiri pe scurt

Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”
Lucrările de modernizare a drumului județean Gilău–Someșu Rece–Mărișel–DN 1R, în faza de asfaltare
Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare
Riscuri pentru proprietarii de imobile din Cluj care au efectuat reparatii
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot

Ultima ora

12 artiști noi confirmați la JAZZ IN THE PARK 2019
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Totul despre admiterea la UBB
100 de pasionați de IT au codat aplicații software pentru o lume mai bună, timp de 48 de ore
Cei cu “ADN digital”, invitați să dezvolte aplicații software pentru o lume mai bună
MEGASHOW: Superstarul Robbie Williams, concert la UNTOLD
IRES a făcut profilul alegătorilor USR PLUS, PNL și PSD: ce studii și venituri au
Răzvan Bulugea, Holland Farming Agro: Cum poți obține flori și un gazon de calitate
Ce reguli a pregătit Guvernul pentru serviciile de ride-sharing de tip Uber, Bolt șau Clever VEZI proiectul OUG
În 26, Mai Bine Ies la Vot!

Filosoful si dizidentul ungar G.M. Tamás a declarat intr-un interviu acordat Via Cluj TV ca nu exista in acest moment in ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air a început operarea a noi rute de la bazele sale din Cluj-Napoca și Iași. Cu două zboruri săptămânale, ... citeste tot

Președintele României, Klaus Iohannis, a criticat-o vineri pe doamna cocoțată în scaunul de premier al României după ce aceasta a ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook