Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

RĂZBOI LA UBB. Nicolae Păun l-a dat în judecată pe Michael Shafir

Stiri din Cluj 30 Martie 2012, 19:14
Spune-ti parerea
Prodecanul Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Nicolae Paun, a anunțat vineri printr-un comunicat de presă că l-a dat în judecată pe profesorul Michael Shafir care a folosit cuvinte precum "pupincurist" și "cioară vopsită".“Fata de afirmatiile jignitoare ale domnului profesor Shafir sustinute si argumentate pe facebook si in mass-media la adresa persoanei mele si a familiei mele , subsemnatul profesor universitar doctor Nicolae Paun va informez ca am hotarat sa il actionez in judecata”, anunță profesorul Păun.

Actiunea civila a fost inregistrata la Judecatoria Cluj-Napoca iar Nicolae Păun va cere plata de daune morale “pentru repararea prejudiciului provocat”, iar în cazul în care va câștiga procesul va dona banii unei fundatii care va sprijini copiii cu venituri reduse din mediul rural.

“Subsemnatul consider ca expresii de genul "pupincurist", "cioara vopsita”- preluata de prof.Shafir, dar folosita de Domnia Sa in discursul public", sunt incompatibile cu mesajul public ce trebuie sa caracterizeze mediul universitar.

In acelasi timp, doresc sa va informez ca s-au demarat alte proceduri legale impotriva unor persoane care au jignit, au atacat si au trimis o serie de emailuri defaimatoare la adresa mea sau a familiei mele, atribuindu-mi-se fapte si atitudini fara nici o legatura cu realitatea”, a spus Nicolae Păun.

Întregul scandal a izbucnit după ce Consiliul Profesoral al Facultății de Studii Europene a decis ca profesorii Andrei Marga şi Michael Shafir să fie plătiți cu ora, deși exista și posibilitatea încheierii unei convenții civile, potrivit unei hotărâri a Senatului UBB care se referă la situația profesorilor care au împlinit vârsta de pensionare.Dacă ar fi beneficiat de încheierea unor convenții civile, atât Marga cât și Shafir ar fi putut să își păstreze drepturile de profesori titulari. Profesorul Andrei Marga a refuzat să ceară prelungirea contractului, însă profesorul Michael Shafir a atacat conducerea facultății.

Prodecanul Facultății de Studii Europene Nicolae Păun susține că argumentatia profesorului Shafir din discursul public nu corespunde cu realitatea.

Nicolae Păun a explicat că, potrivit legii nr.1 din 2011, legea educatiei nationale, doar Universitatea este singura persoana juridica in drept sa incheie contracte de munca cu profesorii pensionari, facultatile adoptand exclusiv un aviz consultativ.

Potrivit art. 289 alin.2 din legea nr.1 din 2011, legea educatiei nationale, „In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare. (n.n. In alin.1 se defineste varsta de 65 de ani ca varsta de pensionare).

Mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare.

Fac exceptie de la aceste reglementari functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

Conform alin (3) din art. 289 al legii 1 din 2011, Senatul universitar din universitatile de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare, in baza unui contract pe perioada determinata de un an, cu posibilitatea de prelungire anuala conform Cartei universitare, fara limita de varsta.

Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi platite in regim de plata cu ora“, se arată în comunicatul lui Nicolae Păun.

Profesorul Păun spune că avizul negativ acordat profesorului Shafir a avut ca obiect incheierea unui contract individual de munca pe perioada determinata si nu a fost un aviz negativ pentru continuarea colaborarii cu Facultatea.“Dorim sa mai adaugam ca acest VOT a fost SECRET, conform legii, decis de un organism colectiv, Consiliul Profesoral al Facultatii de Studii Europene si nu de o singura persoana. Din 20 de membri ai Consiliului Profesoral prezenti, 14 cadre didactice si 6 studenti, 12 au votat impotriva semnarii unui contract individual de munca pe perioada determinata. Sedinta Consiliului Profesoral a fost condusa de catre prof.univ.dr. Ladislau Gyemant”, a subliniat Nicolae Păun.

Potrivit legii, explică el, avizul este conditionat si de situatia financiara a facultatii.

“Domnului profesor Shafir i s-a propus sa accepte incheierea unei conventii cu universitatea pentru a putea preda in continuare in regim de plata cu ora.

In cadrul Senatului Universitatii Babes-Bolyai din luna ianuarie a anului 2012, domnul profesor Shafir a anuntat ca doreste sa isi ia an sabatic si sa isi desfasoare activitati de predare si cercetare la alte universitati prestigioase.

Mentionam ca in 2011, peste 450 de cadre didactice ale Universitatii Babes-Bolyai au fost platite in regim de plata cu ora”, a explicat Nicoale Păun.

„Doresc sa imi cer scuze colegilor din Universitatea Babes-Bolyai, din mediul academic din Romania si reprezentantilor mass-media pentru faptul ca trebuie sa fie martori ai acestor atacuri , rafuieli publice , dezinformari si doresc sa ii asigur pe toti cei 450 de colegi remunerati anul trecut in regim de plata cu ora, jigniti de domnul profesor Shafir de solidaritatea si admiratia mea pentru munca depusa cu dedicatie in slujba Alma Mater Napocensis”, a incheiat profesorul Nicolae Păun.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

super concert ovdiu lipan țăndărică, mani neumann și ulli brand la cluj plus premiera filmului ”țara mea de glorii, țara mea de dor”
Cei trei artiști instrumentiști în vechea trupă Phoenix, Ovdiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann și Ulli Brand,  vor susține un concert ...citeste tot
aeroportul internațional „avram iancu” din cluj, premiat la transport awards 2021 în atena invitat david ciceo
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a obținut distincția ATN Corporate Award în cadrul evenimentului Air Transport Awards 2021, care a ...citeste tot
profesorul achimaș: dacă eram director dsp cluj, aș fi dat aviz negativ untold
Dacă aș fi fost director al DSP Cluj, aș fi dat UNTOLD un aviz negativ. De aceea trebuie să depolitizăm ...citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Nu putem să nu ne întrebăm ce se ascunde dincolo de agenda oficială a vizitei. Pentru că pare total inadecvat ca premierul să vină tocmai ...

Claudiu Padurean

În al doilea rând, numirea unui prefect provenit din UDMR a stârnit valuri în PNL Cluj. Primarul Clujului, Emil Boc, și-a declarat supărarea în direct, ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt patroni care se baricadează în vilele lor (nu mă înțelegeți greșit, nu spun asta cu mânie protelatară a unui locatar la bloc), dar își ...

Vlad Pintea

Însă odată ce urnele s-au închis, imediat s-a deschis sezonul de "pus cenușă în cap", mulți arătându-se scârbiți că au fost puși în situația unei ...

Stiri pe scurt

Beneficiile incontestabile ale uleiului de măsline extravirgin
S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei privind beneficiarul real
Makers Cafe, prima cafenea 3D din Cluj
Primăria va elibera 3.500 de carduri noi de utilizator pentru sistemul de bike sharing
Sănătatea florilor: sfaturi de la specialiști
Primaria Floresti ofera o ambulanta ISU Cluj
Se închide circulația pe podul Porțelanului
Clujul va găzdui principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor în 2019
Ediţie Specială DIECE - Reverberaţiile totalitare din Europa Centrală şi de Est
Managerii de la BRD, Bitdefender, Bosch și Emerson, invitații speciali ai conferinței „Putere prin oameni”

Ultima ora

Află ACUM cine sunt favoritele pentru câștigarea turneului Australian Open 2022
Super concert Ovdiu Lipan Țăndărică, Mani Neumann și Ulli Brand la Cluj PLUS Premiera filmului ”Țara mea de glorii, țara mea de dor”
Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj despre moțiunea de cenzură USR-PLUS: E îndreptată împotriva unui singur om
Profesorul Achimaș: Dacă eram director DSP Cluj, aș fi dat aviz negativ UNTOLD
USR-PLUS a retras sprijinul politic premierului Cîțu
Începe școala sub amenințarea variantei DELTA: Autoritățile au decis când vor fi trimiși elevii acasă
Modelul israelian, invocat în România pentru administrarea cele de-a treia doze de vaccin
GRATUIT la STOMA pentru clujenii cu venituri reduse
Institutul Oncologic deschide vineri la Gilău Centrul Regional de Prevenire și Control al Cancerului
10 drumuri de intravilan din Baciu, modernizate URMEAZĂ altele opt din extravilan

Integritatea este definită de principiile pe care le respecți indiferent de situație și context. Setul de valori promovat de o ... citeste tot

Un gulas la ceaun pregatit dupa o reteta ungureasca transmisa prin viu grai in Ardeal. citeste tot

Directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a vorbit la Via Cluj TV în emisiunea lui Raul Chiș  despre ... citeste tot

Mii de mașini ar putea tranzita pădurea Hoia-Baciu după ce se va construi un nou cartier în zona Donath Park. citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook