Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Prima platformă CROWDFUNDING din România, lansată de un clujean - veți putea alege proiectul de afaceri sau creativ pe care doriți să îl finanțați

Omul săptămânii 25 Octombrie 2012, 16:51
Spune-ti parerea
Prima platforma de “Crowdfunding” din Romania a fost pusa la punct de un clujean, Mirel Borodi, directorul general al Trustului de Consultanta Transilvanean, si va fi lansata curand. Pe scurt, orice antreprenor care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma proiectul de afaceri iar acesta poate fi finantat de catre cei interesati. Pe platforma de “Crowdfunding” vor putea fi inscrise si proiecte creative. Mirel Borodi a explicat in exclusivitate pentru BuzzNews.ro cum va functiona noua platforma.BuzzNews.ro: Ati lansat o platforma de crowdfunding in premiera nu doar pentru Cluj, ci si pentru Romania. Explicati-ne va rugam cum va functiona?

Mirel Borodi: Ca principiu, Crowdfunding este un mod inedit de strângere de fonduri în rețea, mai exact într-o rețea organizată de oameni care cred în aceleași principii și care își investesc banii cu scopul de a ajuta o idee să prinda viata. Acest tip de multifinanțare are loc doar în mediul online și dispune de avantaje pe care anumiți investitori offline nu le au, având suportul a mii de oameni din diferite locuri ale lumii care au aceleași scopuri.

Este în esență, o strategie de marketing implementată fie înaintea, fie în timpul realizarii unui produs cultural, social sau politic. În mare, vorbim despre funds raising, dar o formă evoluată a acestuia, care elimină sistemul de donație și îl înlocuiește cu o metodologie de tip recompensă. Astfel inițiatorii unui proiect crează în jurul lor o rețea socială căreia îi pune la dispoziție câteva servicii legate de un anumit proiect. Membrii rețelei oferă bani în schimbul serviciilor la care au acces, ajutând astfel la crearea sau dezvoltarea produsului respectiv, conform Wikipedia.

Ca platforma, www. multifinantare.ro isi propune sa ofere trei tipuri de produse: Proiecte Capital- initiate de catre companii si care, in schimbul banilor primiti de la investitori, vor emite actiuni sau obligatiuni, Proiecte Creative- initiate de persoane fizice sau juridice si care in schimbul banilor primiti vor oferi recompense si Proiecte Caritabile pentru cei care vor sa ajute pe altii.

BuzzNews.ro: Sunteti un om familiarizat cu regulile bursei, poate fi o astfel de platforma complementara acesteia? In ce fel?

Mirel Borodi: Este o forma de finantare alternativa si vine sa acopere un gol in zona de pana la 100.000 mii de euro fiind destinata companiile mici si mijlocii. Dar pot fi finantate si proiecte publice ale unor organizatii carora legea le permite asemenea subscriptii.

Nu in ultimul rand idei creative si acte caritabile isi vor putea gasi prin platforma multifinantare.ro, resursele financiare pentru ca ele sa prinda viata. Bursa nu poate acoperi aceste nise, la aceste costuri scazute si cu minimul de conditii si documentatii necesare atat antreprenorilor cat si investitorilor.Daca bursa ( ce din pacate nu prea s-a intamplat la noi) si-ar asuma rolul de finantator pentru afacerile mari, atunci am putea sa vedem crowdinvestement-ul ca un antrenament pentru o companie mica ce urmeaza sa intre in liga mare.

BuzzNews.ro: Unde s-a mai implementat acest sistem?

Mirel Borodi: Ca efect al crizei mondiale, pe de-o parte si a dezvoltarii internetului si a retelelor de socializare , pe de alta parte, platformele de crowdfunding in lume au cunoscut incepand cu anul 2009 o puternica dezvoltare. In Europa in anul 2012 cresterea a fost de 300%. Conform Crowd Funding Report, numarul platformelor de finantare directa se ridica la 450 , in toata lumea, iar numarul lor este in continuare intr-o rapida crestere. In Europa aproximativ 15 % din platformele de finantare sunt focusate pe investitii.

Acestea sunt vazute ca solutii care sa ajute reanimarea economiei statelor, stimuland start-up-urile si ameliorand situatiei somajului. Conform Gartner, multifinantarea (crowdfunding-ul) este in plina dezvoltare : de la 1,13 miliarde de dolari in 2009 la o anticipare de 6,2 miliarde de dolari in 2013.

BuzzNews.ro: In ce proiecte se va putea investi?

Mirel Borodi: Nu ne-am propus sa selectam proiectele. Sustinatorii si investitorii cu siguranta o vor face. Ei sunt cei care vor decide care proiect este cel mai bun. Noi vom pune bariera la initiatorul proiectului in situatia in care are o reputatie proasta sau proiectul este imoral sau ilegal. Desigur ne-am dori sa vedem proiecte inovative dar orice proiect care va inspira oamenii sa-l urmeze, va fi un proiect extraordinar.

BuzzNews.ro: Cum sunt recompensati investitorii in proiecte de afaceri? Dar cei care investesc proiecte caritabile/artistice?

Mirel Borodi: Cei care investesc in companii in actiuni preferentiale in Proiecte Capital, vor primi dividend prioritar si posibilitatea de a le fi rascumparate actiunile dupa 3 sau mai multi ani. Cei care vor investi in obligatiuni corporative sau municipale, vor primi anual o dobanda iar la maturitate vor primi inapoi suma investita.

Cei care vor sustine proiecte, altele decat cele de investitii (noi le-am definit Proiecte Creative) , vor primi ca recompense produse si/sau servicii generate de proiect (copie dupa prototip; DVD-ul cu piese muzicale sau film) sau posibilitatea oferita sustinatorului de a-si lasa amprenta in proiectul propus (utilizarea profilului sustinatorului in cadrul unui joc pe calculator; acordarea unui rol in cadrului unui film etc) in functie de proiectul ales. De asemenea experientele traite (o serenade sub balcon; o cina cu autorul unei carti etc) sau obiecte personalizate (tricou cu logo, carte postala din simbolistica proiectului etc) pot fi o buna recompensa pentru sustinatori. Iar cei care vor sustine Proiecte Caritabile, gandul bun al celor care au fost ajutati.

BuzzNews.ro: Puteti sa ne explicati de la A la Z ce se intampla cu un proiect de afaceri care va fi popularizat pe platforma de crowdfunding?

Mirel Borodi: Daca ne referim la Proiecte Capital, fara nici o obligatie pecuniara antreprenorul, adica cel care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma in zona alocata postarii proiectelor, ghidat fiind de aplicatia platformei, pas cu pas, pana la incheierea cu success a inregistrarii proiectului.

Ulterior dupa analiza, intalnire si vot proiectul si documentele aferente vor fi postate pe platform de catrea administratorul platformei, pentru a putea fi consultate de potentialii finantatori ai proiectului. Datele principale (un sumar ) ale proiectului sunt accesibile oricui fara a fi necesar vreo inregistrare pe platforma.

Din acest moment incepe practic lansarea proiectului in mediul virtual si va avea la dispozitie un interval de 30, 60 sau 90 de zile pentru a fi finantat integral. Desfasurarea investirii intr-un proiect va avea doua etape.

In prima etapa , de popularizare a proiectului, care se va desfasura intr-un interval de 30, 60 de zile , potentialii investitori vor avea posibilitatea prin intermediul platformei sa transmita catre Platforma si implicit catre compania initiatoare a proiectului, intentia lor de a investi si suma pe care si-au propus-o ca investitie minima.

In a doua etapa , de subscriere reala , care va dura fix 30 de zile se vor initia platile catre proiect . La finalul primei etape toti cei care si-au exprimat intentia de a investi in proiect vor primi un email cu datele necesare pentru realizarea platilor si vor avea la dispozitie 30 de zile pentru efectuarea lor.

Daca in intervalul de timp propus nu s-a reusit atragerea intregului capital necesar , proiectul se declara nul si se sterge de pe platforma iar investitorii isi primesc banii inapoi. Orice proiect sters de pe platform poate fi reluat (repostat) dupa un interval de timp (poate nu a fost lansat la momentul potrivit sau poate n-a fost inteles in timpul alocat).

Daca proiectul a fost finantat integral ,compania va inregistra majorarea de capital la Oficiul Registrului Comertului, va depune structura actionarilor sau obligatarilor la Registrul Miorita si ulterior va putea accesa contul de capital din banca unde s-au strans sumele virate de investitori.

Principiul dupa care se finanteaza un proiect este “ totul sau nimic” , deci numai acele proiecte care sunt finantate integral in intervalul stabilit vor putea accesa sumele de bani ale investitorilor. In cazul in care proiectul nu-si atinge targetul , investitorul isi pastreaza banii in cont fara nici un cost.

BuzzNews.ro: Cine va administra platorma de crowdfunding ?

Mirel Borodi: Din punct de vedere tehnic, BRINEL, unul dintre principalii furnizori romani de solutii informatice integrate (si realizatorul aplicatiei de crowdfunding), va gazdui platforma www.multifinantare.ro prin intermediul centrului de date propriu, lansat in cursul acestui an. Din punct de vedere operational Registrul Miorita SA ,o companie care din anul 1997 administreaza conturile de actiuni, obligatiuni si dividende ale detinatorilor, va gestiona activitatea curenta . Ca servicii suport, Trustul de Consultanta Transivanean, care sub umbrela sa aduna : consultanta societara, asistenta financiar- fiscala,evaluare si audit va asigura legalitatea procedurilor , iar din punct de vedere al circuitului banilor , colectarea lor o vom face in conturi de capital deschise la Banca Transilvania SA, o banca clujeana care se defineste ca sustinatoare al IMM-urilor .

BuzzNews.ro: Ce firme vom vedea prima oara pe multifinantare.ro?

Mirel Borodi: Aceasta curiozitate o am si eu acum la inceput. Practic prin multifinantare.ro poate sa prinda viata orice proiect, de la investitii publice si proiecte de afaceri pana la idei creative si acte de caritate. Mizam pe traditia investitionala a clujenilor si pe inventivitatea si spiritul antreprenorial care-i caracterizeaza.

BuzzNews.ro: Ce efecte va avea pentru comunitate dezvoltarea acestei platforme?

Mirel Borodi: Din start reducand costurile de finantare, simplificand procedurile de acces la bani, multe companii, organizatii publice si persoane fizice vor putea sa-si indeplineasca planurile mai usor. Aceasta se va reflecta in scurt timp in economia locala in cresterea profiturilor dar si al veniturilor investitorilor, in diversificarea activitatilor economice si culturale, diversificarea tipurilor de produse noi pe piata, si nu in ultimul rand in cresterea numarului locurilor de munca.

Pana la urma trebuie sa punem capat acestei crize iar forta sta in fiecare dintre noi.

BuzzNews.ro: Cand va deveni functionala?

Mirel Borodi: Suntem in faza avansata de testare, deci ... in curand, vom putea multifinanta.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

mircea pop, noul decan al avocaților din cluj - favorita lui stanca gidro, locul trei
citeste tot
arhitectul horațiu răcășan propune înverzirea clujului prin trecerea la izolarea blocurilor cu lână de oaie și cânepă
citeste tot
un economist din cluj a convins guvernul să schimbe o lege în beneficiul firmelor
citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Intr-un comunicat de presa, exact asta ne sugereaza IGSU. Ca autoritatile si-au facut treaba. Ele au informat, noi am facut ureche suta. Va dati seama? ...

Vlad Pintea

1. Văd mulţi indignaţi că s-a optat pentru Timişoara, din cauza ţiganilor de pe Bega. Dar faptul că aceştia sunt mai prezenţi în societate, NU ...

Stiri pe scurt

TOP-ul firmelor de contabilitate si al contabililor, prezentat joi de CECCAR Cluj
Târg de Meserii pentru învățământul profesional și tehnic la Cluj
Unde pot sa isi achite persoanele juridice din Cluj obligaţiile fiscale
URGANUL IRMA: Stare de catastrofă naturală în Florida
NOUA romani pe insulele afectate de uraganul IRMA in Caraibe - CARE este starea lor
Ministerul Economiei înființează Consiliul pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare
NOU: Ce tip de contract de munca poate incheia o bona in Romania
Restricții de circulație cu ocazia Turului Ciclist al Clujului și Trofeul Ardealului
Secția de chirurgie toracică din Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie intra va fi reamenajata
15,8 milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii Liceului Tehnologic SAMUS
logo_png1 copy

Ultima ora

De ce nu trebuie să-ți pese de ce zice Andrei Gheorghe despre Cluj
TOP-ul firmelor de contabilitate si al contabililor, prezentat joi de CECCAR Cluj
Ce ajutor financiar primeste Clujul de la Guvern dupa pagubele produse de FURTUNI
Reteaua europeana a oraselor candidate la titlul Capitala Europeana a Culturii are conferinta la Cluj
DisruptHR, SUPER eveniment dedicat specialistilor HR la Cluj
2017, cel mai bun an pentru AEROPORTUL CLUJ: A aterizat pasagerul cu numarul DOUA MILIOANE
SPLIT TVA: Companiile trebuie să-și adapteze sistemele informatice şi să-şi asigure liniile de finanțare - ANALIZA PwC
Târg de Meserii pentru învățământul profesional și tehnic la Cluj
Ziua in care dispar taxele vamale pentru produsele tranzacționate între UE și Canada
De ce merge la MAXIM muzica la NUNTA

Cu o carieră de peste 20 de ani în zona de business, Camelia Şucu a trecut prin rolul de antreprenor, ... citeste tot

Sunteți în pana de idei la bucătărie și ați dori să preparați un fel mai ușor, pentru a rezista caniculei? ... citeste tot

Blue Air îşi dezvoltă operaţiunile pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj prin deschiderea rutei Cluj-Napoca – Tel Aviv.  citeste tot

Asociația Română de Aeromodelism organizează, în parteneriat cu Liberty Technology Park Cluj, competiția de multirotoare (drone) „Liberty Multirotor Racing 2017”. ... citeste tot

Parteneri