Rămâi alături de noi   facebook logo youtube logo twitter logo
buzznews logo

Prima platformă CROWDFUNDING din România, lansată de un clujean - veți putea alege proiectul de afaceri sau creativ pe care doriți să îl finanțați

Omul săptămânii 25 Octombrie 2012, 16:51
Spune-ti parerea
Prima platforma de “Crowdfunding” din Romania a fost pusa la punct de un clujean, Mirel Borodi, directorul general al Trustului de Consultanta Transilvanean, si va fi lansata curand. Pe scurt, orice antreprenor care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma proiectul de afaceri iar acesta poate fi finantat de catre cei interesati. Pe platforma de “Crowdfunding” vor putea fi inscrise si proiecte creative. Mirel Borodi a explicat in exclusivitate pentru BuzzNews.ro cum va functiona noua platforma.BuzzNews.ro: Ati lansat o platforma de crowdfunding in premiera nu doar pentru Cluj, ci si pentru Romania. Explicati-ne va rugam cum va functiona?

Mirel Borodi: Ca principiu, Crowdfunding este un mod inedit de strângere de fonduri în rețea, mai exact într-o rețea organizată de oameni care cred în aceleași principii și care își investesc banii cu scopul de a ajuta o idee să prinda viata. Acest tip de multifinanțare are loc doar în mediul online și dispune de avantaje pe care anumiți investitori offline nu le au, având suportul a mii de oameni din diferite locuri ale lumii care au aceleași scopuri.

Este în esență, o strategie de marketing implementată fie înaintea, fie în timpul realizarii unui produs cultural, social sau politic. În mare, vorbim despre funds raising, dar o formă evoluată a acestuia, care elimină sistemul de donație și îl înlocuiește cu o metodologie de tip recompensă. Astfel inițiatorii unui proiect crează în jurul lor o rețea socială căreia îi pune la dispoziție câteva servicii legate de un anumit proiect. Membrii rețelei oferă bani în schimbul serviciilor la care au acces, ajutând astfel la crearea sau dezvoltarea produsului respectiv, conform Wikipedia.

Ca platforma, www. multifinantare.ro isi propune sa ofere trei tipuri de produse: Proiecte Capital- initiate de catre companii si care, in schimbul banilor primiti de la investitori, vor emite actiuni sau obligatiuni, Proiecte Creative- initiate de persoane fizice sau juridice si care in schimbul banilor primiti vor oferi recompense si Proiecte Caritabile pentru cei care vor sa ajute pe altii.

BuzzNews.ro: Sunteti un om familiarizat cu regulile bursei, poate fi o astfel de platforma complementara acesteia? In ce fel?

Mirel Borodi: Este o forma de finantare alternativa si vine sa acopere un gol in zona de pana la 100.000 mii de euro fiind destinata companiile mici si mijlocii. Dar pot fi finantate si proiecte publice ale unor organizatii carora legea le permite asemenea subscriptii.

Nu in ultimul rand idei creative si acte caritabile isi vor putea gasi prin platforma multifinantare.ro, resursele financiare pentru ca ele sa prinda viata. Bursa nu poate acoperi aceste nise, la aceste costuri scazute si cu minimul de conditii si documentatii necesare atat antreprenorilor cat si investitorilor.Daca bursa ( ce din pacate nu prea s-a intamplat la noi) si-ar asuma rolul de finantator pentru afacerile mari, atunci am putea sa vedem crowdinvestement-ul ca un antrenament pentru o companie mica ce urmeaza sa intre in liga mare.

BuzzNews.ro: Unde s-a mai implementat acest sistem?

Mirel Borodi: Ca efect al crizei mondiale, pe de-o parte si a dezvoltarii internetului si a retelelor de socializare , pe de alta parte, platformele de crowdfunding in lume au cunoscut incepand cu anul 2009 o puternica dezvoltare. In Europa in anul 2012 cresterea a fost de 300%. Conform Crowd Funding Report, numarul platformelor de finantare directa se ridica la 450 , in toata lumea, iar numarul lor este in continuare intr-o rapida crestere. In Europa aproximativ 15 % din platformele de finantare sunt focusate pe investitii.

Acestea sunt vazute ca solutii care sa ajute reanimarea economiei statelor, stimuland start-up-urile si ameliorand situatiei somajului. Conform Gartner, multifinantarea (crowdfunding-ul) este in plina dezvoltare : de la 1,13 miliarde de dolari in 2009 la o anticipare de 6,2 miliarde de dolari in 2013.

BuzzNews.ro: In ce proiecte se va putea investi?

Mirel Borodi: Nu ne-am propus sa selectam proiectele. Sustinatorii si investitorii cu siguranta o vor face. Ei sunt cei care vor decide care proiect este cel mai bun. Noi vom pune bariera la initiatorul proiectului in situatia in care are o reputatie proasta sau proiectul este imoral sau ilegal. Desigur ne-am dori sa vedem proiecte inovative dar orice proiect care va inspira oamenii sa-l urmeze, va fi un proiect extraordinar.

BuzzNews.ro: Cum sunt recompensati investitorii in proiecte de afaceri? Dar cei care investesc proiecte caritabile/artistice?

Mirel Borodi: Cei care investesc in companii in actiuni preferentiale in Proiecte Capital, vor primi dividend prioritar si posibilitatea de a le fi rascumparate actiunile dupa 3 sau mai multi ani. Cei care vor investi in obligatiuni corporative sau municipale, vor primi anual o dobanda iar la maturitate vor primi inapoi suma investita.

Cei care vor sustine proiecte, altele decat cele de investitii (noi le-am definit Proiecte Creative) , vor primi ca recompense produse si/sau servicii generate de proiect (copie dupa prototip; DVD-ul cu piese muzicale sau film) sau posibilitatea oferita sustinatorului de a-si lasa amprenta in proiectul propus (utilizarea profilului sustinatorului in cadrul unui joc pe calculator; acordarea unui rol in cadrului unui film etc) in functie de proiectul ales. De asemenea experientele traite (o serenade sub balcon; o cina cu autorul unei carti etc) sau obiecte personalizate (tricou cu logo, carte postala din simbolistica proiectului etc) pot fi o buna recompensa pentru sustinatori. Iar cei care vor sustine Proiecte Caritabile, gandul bun al celor care au fost ajutati.

BuzzNews.ro: Puteti sa ne explicati de la A la Z ce se intampla cu un proiect de afaceri care va fi popularizat pe platforma de crowdfunding?

Mirel Borodi: Daca ne referim la Proiecte Capital, fara nici o obligatie pecuniara antreprenorul, adica cel care are nevoie de multifinantare isi inregistreaza pe platforma in zona alocata postarii proiectelor, ghidat fiind de aplicatia platformei, pas cu pas, pana la incheierea cu success a inregistrarii proiectului.

Ulterior dupa analiza, intalnire si vot proiectul si documentele aferente vor fi postate pe platform de catrea administratorul platformei, pentru a putea fi consultate de potentialii finantatori ai proiectului. Datele principale (un sumar ) ale proiectului sunt accesibile oricui fara a fi necesar vreo inregistrare pe platforma.

Din acest moment incepe practic lansarea proiectului in mediul virtual si va avea la dispozitie un interval de 30, 60 sau 90 de zile pentru a fi finantat integral. Desfasurarea investirii intr-un proiect va avea doua etape.

In prima etapa , de popularizare a proiectului, care se va desfasura intr-un interval de 30, 60 de zile , potentialii investitori vor avea posibilitatea prin intermediul platformei sa transmita catre Platforma si implicit catre compania initiatoare a proiectului, intentia lor de a investi si suma pe care si-au propus-o ca investitie minima.

In a doua etapa , de subscriere reala , care va dura fix 30 de zile se vor initia platile catre proiect . La finalul primei etape toti cei care si-au exprimat intentia de a investi in proiect vor primi un email cu datele necesare pentru realizarea platilor si vor avea la dispozitie 30 de zile pentru efectuarea lor.

Daca in intervalul de timp propus nu s-a reusit atragerea intregului capital necesar , proiectul se declara nul si se sterge de pe platforma iar investitorii isi primesc banii inapoi. Orice proiect sters de pe platform poate fi reluat (repostat) dupa un interval de timp (poate nu a fost lansat la momentul potrivit sau poate n-a fost inteles in timpul alocat).

Daca proiectul a fost finantat integral ,compania va inregistra majorarea de capital la Oficiul Registrului Comertului, va depune structura actionarilor sau obligatarilor la Registrul Miorita si ulterior va putea accesa contul de capital din banca unde s-au strans sumele virate de investitori.

Principiul dupa care se finanteaza un proiect este “ totul sau nimic” , deci numai acele proiecte care sunt finantate integral in intervalul stabilit vor putea accesa sumele de bani ale investitorilor. In cazul in care proiectul nu-si atinge targetul , investitorul isi pastreaza banii in cont fara nici un cost.

BuzzNews.ro: Cine va administra platorma de crowdfunding ?

Mirel Borodi: Din punct de vedere tehnic, BRINEL, unul dintre principalii furnizori romani de solutii informatice integrate (si realizatorul aplicatiei de crowdfunding), va gazdui platforma www.multifinantare.ro prin intermediul centrului de date propriu, lansat in cursul acestui an. Din punct de vedere operational Registrul Miorita SA ,o companie care din anul 1997 administreaza conturile de actiuni, obligatiuni si dividende ale detinatorilor, va gestiona activitatea curenta . Ca servicii suport, Trustul de Consultanta Transivanean, care sub umbrela sa aduna : consultanta societara, asistenta financiar- fiscala,evaluare si audit va asigura legalitatea procedurilor , iar din punct de vedere al circuitului banilor , colectarea lor o vom face in conturi de capital deschise la Banca Transilvania SA, o banca clujeana care se defineste ca sustinatoare al IMM-urilor .

BuzzNews.ro: Ce firme vom vedea prima oara pe multifinantare.ro?

Mirel Borodi: Aceasta curiozitate o am si eu acum la inceput. Practic prin multifinantare.ro poate sa prinda viata orice proiect, de la investitii publice si proiecte de afaceri pana la idei creative si acte de caritate. Mizam pe traditia investitionala a clujenilor si pe inventivitatea si spiritul antreprenorial care-i caracterizeaza.

BuzzNews.ro: Ce efecte va avea pentru comunitate dezvoltarea acestei platforme?

Mirel Borodi: Din start reducand costurile de finantare, simplificand procedurile de acces la bani, multe companii, organizatii publice si persoane fizice vor putea sa-si indeplineasca planurile mai usor. Aceasta se va reflecta in scurt timp in economia locala in cresterea profiturilor dar si al veniturilor investitorilor, in diversificarea activitatilor economice si culturale, diversificarea tipurilor de produse noi pe piata, si nu in ultimul rand in cresterea numarului locurilor de munca.

Pana la urma trebuie sa punem capat acestei crize iar forta sta in fiecare dintre noi.

BuzzNews.ro: Cand va deveni functionala?

Mirel Borodi: Suntem in faza avansata de testare, deci ... in curand, vom putea multifinanta.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte BUZZNEWS pe FACEBOOK!

Taguri:

Spune-ti parerea

Din aceeasi categorie

mircea pop, noul decan al avocaților din cluj - favorita lui stanca gidro, locul trei
citeste tot
arhitectul horațiu răcășan propune înverzirea clujului prin trecerea la izolarea blocurilor cu lână de oaie și cânepă
citeste tot
un economist din cluj a convins guvernul să schimbe o lege în beneficiul firmelor
citeste tot

Comentarii

Nu exista nici un comentariu pentru aceasta stire.

Comentează

Adresa de e-mail nu va fi publicată
Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nume Email Mesaj 8 + 2 = .... (in litere)

Editorial

Raul Chis

Dar Primaria lui Emil Boc nu simte deocamdata probabil energia negativa a soselelor, cata vreme acei soferi ardeleni aflati in pragul AVC isi vor consuma ...

Claudiu Padurean

Totuşi, s-a schimbat ceva: România are mai puţină speranţă. În toamna anului 2015, am crezut că, în sfârşit, se vor schimba nişte lucruri. Oamenii care ...

Adrian Titus

Gașca Zurli a făcut un moment dedicat acestei mascote – un cântecel drăguț despre cum avem nevoie de șervețele la masă. Asta după ce la ...

Bianca Padurean

Sunt convinsă că şi alţi părinţi au trecut prin acelaşi calvar ar alegerii şcolii. Am trecut şi prin faza în care a trebuit să-mi fac ...

Vlad Pintea

1. Văd mulţi indignaţi că s-a optat pentru Timişoara, din cauza ţiganilor de pe Bega. Dar faptul că aceştia sunt mai prezenţi în societate, NU ...

Stiri pe scurt

Regulament nou de finantare a cultelor, sportului sau ONG-urilor din judetul Cluj
Alin Tise il invita pe David Ciceo la o intalnire de clarificare
Riscuri pentru proprietarii de imobile din Cluj care au efectuat reparatii
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind achiziționarea primului sistem de rachete Patriot
Doua noi puscarii in Romania
Hypermarketuri amendate de primarie
Peste 3 600 de posturi deblocate la Ministerul Afacerilor Interne
ANAF nu va putea refuza arbitrar dreptul de deducere a TVA
Guvernul ia masuri pentru a impiedica multinationalele sa externalizeze profiturile
Premierul apeleaza la expertiza BEI pentru simplificarea procedurilor de achiziții publice

Ultima ora

METROPOLA DOAR CU NUMELE: Navestistii din Aiton, printre care se numara si copii, nu au autobuz spre Cluj de acum 6 luni
Noua Dreapta protesteaza in fata ambasadelor Ungariei din Bucuresti si Chisinau
BULVERSARE: Ministerul de Finanţe a pregatit un proiect de OUG care amana depunerea Declaratiei 600
PROMISIUNE: Start-up Nation 2018 se va deschide în aprilie
Depunerea Declaratiei 600 ar putea fi amanata pana la finele lunii martie
Analiza PwC: Cheltuielile militare la nivel mondial vor creste in urmatorii ani
Ce pot vedea copiii la MiniREACTOR in ianuarie-februarie 2018
Proiect video inedit realizat de cele șase universități publice clujene
Studenții UBB aduc peste 190 de milioane de euro bugetului Clujului
Studenții de la Universitatea Tehnică programează roboți în colaborare cu Accenture pentru a răspunde provocărilor industriei X.0

Cat de aproape suntem de o noua criza si ce strategii de supravieturire putem adopta la nivel de stat, companie ... citeste tot

Profesorul salajean Mircea Groza este unul dintre acei pasionati de gastronomie care exploreaza cu interes bucataria ardeleneasca. In aventura sa ... citeste tot

Wizz Air anunţă astăzi începerea operaţiunilor sale de pe aeroportul internaţional din Atena. Din România, Wizz Air va oferi, începând cu ... citeste tot

Rotary Cluj si NTT Data Romania au desfasurat un proiect-pilot privind initierea pensionarilor in tainele Facebook si Skype astfel incat varstnicii ... citeste tot

Parteneri

Te invitam sa tinem legatura si prin Facebook